Rusi pokazali da imaju svoje ljude u Crnoj Gori

“To je bila klasična demonstracija sile i ukazivanje da Rusi ovdje imaju snage na koje mogu da računaju. Kod spomenika na Gorici imali smo čitav ešalon uniformisanih lica koja su pokazivala svoju moć. Njima nije trebao protokol da polože vijenac”
67 pregleda 108 komentar(a)
Noćni vukovi, Foto: Vesko Belojević
Noćni vukovi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.05.2015. 05:25h

Proslava Dana pobjede koju su organizovale ambasada Rusije i nevladine organizacije u nekim gradovima pokazala je jačanje ruskog uticaja u Crnoj Gori, dok je slabo posjećena centralna proslava 70 godina pobjede nad fašizmom u Podgorici potvrdila otuđenost vlasti od naroda, ocijenio je geopolitički analitičar Blagoje Grahovac.

On je istakao da su paradom bajkerske grupe “Noćni vukovi”, naklonjene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, i manifestacijama na kojima nije bilo predstavnika vlasti Rusi pokazali da imaju značajnu podršku u Crnoj Gori.

“To je bila klasična demonstracija sile i ukazivanje da Rusi ovdje imaju snage na koje mogu da računaju. Kod spomenika na Gorici imali smo čitav ešalon uniformisanih lica koja su pokazivala svoju moć. Njima nije trebao protokol da polože vijenac”, kazao je Grahovac.

Iako je Koordinacioni odbor zakazao centralnu proslavu Dana pobjede u Podgorici, NVO “Monterusija” organizovala je paralelnu proslavu 9. maja defileom “Noćnih vukova” u Baru i kulturnim programima na kojima je učestvovao ruski ambasador Andrej Nesterenko. Ruski ambasador dijelio je plakete crnogorskim antifašistima, dok su ruski veterani posjećivali opozicionu Socijalističku narodnu partiju (SNP).

Nesterenko i ruski veterani nijesu bili prisutni na proslavi koju je na Trgu Republike organizovao predsjednik Filip Vujanović, ali je dan kasnije ruski ambasador bio na prijemu kod gradonačelnika Herceg Novog Nikše Gojkovića, člana grupe građana “Izbor”. Grahovac smatra da je Nesterenko htio da kazni Vujanovića zbog odluke da ne ode na paradu u Moskvi. “Kaznio ga je zbog prevarantskog mijenjanja mišljenja. Vujanović je htio sad ovako, sad onako”.

Osim izostanka brojnih zvanica i loše organizacije centralne proslave u Podgorici, smatra Grahovac, za vlast je poražavajuća činjenica da su građani bojkotovali proslavu.

Koordinacioni odbor, kojim predsjedava Vujanović, organizovao je proslavu 70 godina pobjede nad fašizmom na zahtjev SUBNOR-a, što je predsjedniku poslužilo kao izgovor da ne ode na paradu u Moskvu.

Proslavu u Rusiji bojkotovala je većina svjetskih predsjednika zbog ruske aneksije Krima.

Grahovac smatra da je slab odziv centralnoj proslavi u Podgorici pokazao odnos građana prema vlasti.

“U najsvjetlijem danu koji istorija pamti građani su bojkotovali vlast na trgu. Ova vlast je napravila sistem neoliberalizma koji je po građane daleko teži nego što je bio nacizam”, kazao je on, navodeći da je vlast otuđena od naroda. “Ništa bolje nisu mogli uraditi nego da sebe stave u tor. Tačno im je tu mjesto bilo. Dobro je što su građani ignorisali tor u centru grada”, kazao je on.

Đukanović pokazao predsjedniku gdje mu je mjesto

Grahovac ističe da je ohrabrujuće što je dosta političara i predstavnika civilnog sektora Danu pobjede dalo značaj kakav zaslužuje, čime su potvrdili da antifašizam zaista živi u građanima Crne Gore. On je ocijenio da je manjak posjetilaca na centralnoj proslavi pokušaj premijera Mila Đukanovića da obezvrijedi položaj crnogorskog predsjednika.

“Da je Đukanović govorio na skupu došli bi aktivisti DPS-a. Pošto je je glavna ličnost bio Vujanović, premijer mu je htio poslati poruku gdje mu je mjesto. U toru koji mu je napravio vrh DPS-a”, kazao je Grahovac, navodeći da je kašnjenjem na proslavu Đukanović “izblamirao i vojsku Crne Gore”.

Bonus video: