Radović: Obaveza nas mladih je da baštinimo antifašističke ideje

"Ovo je dan kada moramo podsjetiti da veliki broj građana i njihovih porodica žive na ivici siromaštva, bez izgleda za zaposlenje i stvaranje uslova da od svog rada normalno žive"
0 komentar(a)
Pozitivna Crna Gora, polaganje vijenaca, Foto: Pozitivna Crna Gora
Pozitivna Crna Gora, polaganje vijenaca, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 09.05.2015. 10:06h

Predstavnici Foruma mladih Pozitivne Crne Gore položili su vijenac na Spomenik Partizanu Borcu,povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Nakon polaganja vijenca mladima je javni čas održao učesnik NOR-a, Ljubo Sekulić pod sloganom "Poštujmo svijetlu prošlost-gradimo svjetliju budućnost".

Tom prilikom, koordinator Foruma mladih Pozitivne Crne Gore, Jovan Radović je izjavio da generacije mladih treba da poštuju svijetlu prošlost kako bi mogle graditi svjetliju budućnost sveukupnog crnogorskog društva.

Radović je kazao da antifašizam treba da bude stav svih mladih, kako bi se na pravim temeljima dodatno gradili i jačali društvo demokratije i jednakosti.

"Obaveza nas mladih je da baštinimo antifašističke ideje i budemo stabilan oslonac za razvoj tolerantnijeg i humanijeg društva, koje građanima Crne Gore po slobodarskoj tradiciji i pripada. Budućnost naše države zavisiće od toga koliko smo spremni da poštujemo i očuvamo principe jednakosti i solidarnosti. Samo ona zemlja koja baštini ove principe može računati na mirnu i sigurnu budućnost",poručio je Radović.

Demokrate: Ovo je jedan od najljepših i najslavnijih dana Crne Gore, ali i Evrope

Članovi Demokratske partije na čelu sa predsjednikom, Aleksom Bečićem, položili su cvijeće na spomenik Partizanu borcu na Gorici i odali poštu svim palim borcima za slobodu.

"Ovo je jedan od najljepših i najslavnijih dana Crne Gore, ali i čitave Evrope, pa je srećan spoj u činjenici što Evropska unija svoj Dan slavi na Dan pobjede nad fašizmom. Sloboda je ključna pretpostavka bivstvovanja i napretka svakog ljudskog bića, pa žrtve pale u borbi za slobodu zaslužuju vječitu zahvalnost i poštovanje", navodi se u saopštenju partije.

Oni navode da će Demokratska Crna Gora će svom svojom snagom nastaviti borbu za društvo slobodnih građana, profesionalnih i nezavisnih institucija sistema, koje će biti garant takvih sloboda, kao ključnog preduslova za razvoj demokratije, jednakosti, ravnopravnosti i pomirenju Crne Gore.

"Ovo je dan kada moramo podsjetiti da veliki broj građana i njihovih porodica žive na ivici siromaštva, bez izgleda za zaposlenje i stvaranje uslova da od svog rada normalno žive. Demokrate će težiti dostizanju najviših standarda razvijenih evropskih država u pogledu unapređenja i zaštite ljudskih prava, što će za posljedicu imati ekonomski razvoj države, povećan prliv stranih investicija, otvaranje novih radnih mjesta, eliminisanje nepotizma, odlučnu i djelotvornu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", piše u saopštenju.

Demokratska Crna Gora snažno podržava proces evropskih integracija u cilju institucionalnog i ekonomskog jačanja Crne Gore.

FOM SDP: Ovaj dan doživljavamo kao podsjetnik na mračne događaje iz istorije koji se ne smiju ponoviti

I Forum mladih SDP-a Crne Gore obilježio je Dan pobjede nad fašizmom polaganjem vijenca na spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica.

Takođe, članovi ovog foruma iz Nikšića su tradicionalno položili vijenacna spomenik narodnom heroju Ljubu Čupiću.

"Ovaj dan doživljavamo kao podsjetnik na mračne događaje iz istorije koji se ne smiju ponoviti, ali i na sve one koji su dali život boreći se za slobodu. Antifašizam je neodvojiv dio naše politike, u čijoj je osnovi ideja borbe protiv svih oblika etničke, rasne i vjerske mržnje. Zato je obaveza svih nas i budućih naraštaja da nastave da baštine antifašističke vrijednosti i da se istinski zalažu za izgradnju društva koje će počivati na idejama tolerancije, dijaloga i solidarnosti" poručuju iz FOM-a.

Bonus video: