Krivokapić: Da je DPS slušao SDP, nekih grešaka ne bi bilo

Upitan da lli će, ako pobijedi na Kongresu, smijeniti potpredsjednike stranke, on je rekao da prvo treba završiti kongres
30 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2015. 18:20h

Socijaldemokratska partija (SDP) neće mijenjati politički kurs nakon Kongresa, poručio je lider te stranke, Ranko Krivokapić, dodajući da koalicija sa Demokratskom partijom socijalista traje i donosi napredak Crnoj Gori u evroatlantskim integracijama.

On je novinarima u parlamentu, na pitanje da li će, ako pobijedi na Kongresu 3. juna, doći do promjene političkog kursa stranke, rekao da je će kurs SDP-a ostati isti.

„Kurs SDP-a će ostati isti, i on je jasan. To su evroatlantske integracije, građanska Crna Gora i, naravno, ekonomija socijalne pravde, očuvanja socijalnih dobara i na tome otvaranja radnih mjesta, stvaranje i čuvanje resursa da bi naši ljudi ostajali da rade u Crnoj Gori“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, promjene kursa neće biti jer je on stabilan i rezultat je dugog promišljanja partije.

„Ja sam samo predstavnik takve politike u partiji“, dodao je Krivokapić.

Na pitanje da li će sarađivati sa opozicijom, on je kazao da je SDP u parlamentu sarađivao sa njom na vrlo važnim pitanjima.

„Očuvanje Termoelektrane da bude u državnom vlasništvu, očuvanje Tare da ne bude potopljena i mnoga druga projektna pitanja na kojima smo sarađivali sa opozicijom kada je u pitanju državni interes“, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je dužnost parlamenta da se poveća saradnja, da se razlike premošćavaju i da se stvori društveni konsenzus oko ključnih razvojnih pitanja i oko evroatlantskih integracija.

Na primjedbu da mu je pitanje bilo upućeno kao lideru SDP-a, a ne predsjedniku parlamenta, on je rekao da „postoji samo jedan predsjednik u obje funkcije“.

„Tako da ja nemam dvije politike, partijsku i predsjedničku u parlamentu. U parlamentu sprovodim politiku SDP-a, a kao predsjednik parlamenta imam obavezu više da mislim o instituciji“, pojasnio je Krivokapić.

Upitan da lli će, ako pobijedi na Kongresu, smijeniti potpredsjednike stranke, on je rekao da prvo treba završiti kongres.

„Pa će se onda, kolektivno kao i uvijek, odlučivati o tome ko će činiti strukturu u SDP-u“, kazao je Krivokapić.

Na pitanje ima li razlike u odnosu prema DPS-u između njega i njegovog protivkandidata na kongresu, Krivokapić je kazao da je njegov odnos prema toj partiji poznat.

„Mi smo u koaliciji svo vrijeme otkad ja vodim partiju. Jasno je da je to koalicija okupljena oko strateških ciljeva – EU i NATO integracija, ali su jasne i razlike sve vrijeme bile“, kazao je Krivokapić.

On je dodao da se radi o razlikama u ekonnomskoj politici za koje je, kako je kazao, vrijeme dalo za pravo SDP-u. „Nažalost, jer da su poslušali SDP nekih grešaka ne bi bilo, prije svega mislim na KAP“.

„Ali, to je koalicija koja u datim programskim ciljevima, i u demokratskoj atmosferi gdje postoje razlike, traje i donosi napredak Crne Gor u evroatlantskim inte gracijama. Prema tome, moja je politika oko saradnje sa DPS-om jasna u kontinuitetu, čitavog ovog vijeka“, poručio je Krivokapić.

Bonus video: