Zenović: Vlada bi da vrati feudalni sistem, građani će na svojoj zemlji postati kmetovi

Zenović se pita “kako drugačije razumjeti predloženo zakonsko rješenje, po kome bi se u 21. vijeku u Crnoj Gori, vlasnik lišavao prava svojine, samo na osnovu Vladine odluke o utvrđivanju javnog interesa, a u odnosu na koju odluku vlasnik nepokretnosti nema pravo na žalbu, niti mu se omogućava učešće u postupku prije nego što bude izvršen prenos vlasništva u katastarskom aparatu”.
116 pregleda 6 komentar(a)
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 07.05.2015. 11:40h

Set izmjena zakona koji Vlada predlaže poslanicima crnogorskog parlamenta najsvježiji je vid reketiranja građana Crne Gore, smatra Đorđe Zenović, član Koordinacionog odbora Demokratske Crne Gore (DCG) o zakonima o morskom dobru, o prostornom planiranju i o eksproprijaciji.

Vlada, smatra on, ima namjeru da kao javni interes proglasi prodaju neurbanizovanog, više ili manje atraktivnog zemljišta, a zarad "krpljenja rupa" u budžetu koje su nastale isključivom kako kaže, lošom, bilo namjerno ili iz neznanja, fiskalnom i ekonomskom politikom.

“Čuju se ovih dana i zamjene teza, optužuju se vlasnici nepokretnosti da reketiraju državu tražeći ono što im pripada i takve izjave nisu ni vrijedne komentara, konačno dovoljno je licemjerno od koga dolaze optužbe za navodno reketiranje.”

Pojam javnog interesa je, smatra, nova igračka u rukama vlasti i ona služi da se po ko zna koji put najveći teret prebaci na običnog građanina.

“Ukoliko bi ovakvi, za 21.vijek nepojmljivi, predlozi izmjena zakona dobili podršku u Parlamentu, Crna Gora bi ponovo uspostavila feudalni sistem, a građani bi na svojoj zemlji postali kmetovi,” kazao je Zenović, koji se pita “kako drugačije razumjeti predloženo zakonsko rješenje, po kome bi se u 21. vijeku u Crnoj Gori, vlasnik lišavao prava svojine, samo na osnovu Vladine odluke o utvrđivanju javnog interesa, a u odnosu na koju odluku vlasnik nepokretnosti nema pravo na žalbu, niti mu se omogućava učešće u postupku prije nego što bude izvršen prenos vlasništva u katastarskom aparatu”.

“Takav Vladin 'izum” ne poznaje demokratski svijet,” naglašava Zenović.

Napomenuo je da su ta prava građana zagarantovana Ustavom.

Član Koordinacionog odbora DCG kaže da odluka ministra Radoja Žugić da povuče predlog izmjene Zakona o eksproprijaciji radi dorade može predstavljati samo kupovanje vremena.

“Demokrate odlučno apeluju na svakog poslanika u Parlamentu da na doslednoj primjeni navedenih principa isključivo grade svoj odnos prema Predlogu zakona o eksproprijaciji”, navodi se u saopštenju.

Znović poručuje da se ne smije “dozvoliti da nas vlast, koja nas je lišila svih civilizovanih vrijednosnih normi, koja nas je lišila pristojnog i dostojnog života, koja nas je lišila adekvatnog zdravstva, obrazovanja i kulture liši i prava da svojom nepokretnom imovinom upravljamo onako kako nam sam sadržaj prava svojine dopušta.”

Bonus video: