SNP: Antifašizam najsvjetliji dio crnogorske istorije

Povodom obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom, veterani SNP-a prisustvovali su danas svečanosti u ambasadi Ruske Federacije na kojoj su im dodijeljeni ordeni
4 komentar(a)
veterani, Foto: SNP
veterani, Foto: SNP
Ažurirano: 06.05.2015. 19:16h

Antifašizam je snažno utemeljen u Crnoj Gori i to je sigurno najsvjetliji dio njene istorije, ali crnogorska vlast ne radi dovoljno na afirmaciji države u tom smjeru, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Povodom obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom, veterani SNP-a prisustvovali su danas svečanosti u ambasadi Ruske Federacije na kojoj su im dodijeljeni ordeni.

Iz te stranke saopštili su da su ponosni na svoju antifašističku vertikalu, i podsjetili sve u Crnoj Gori da je antifašizam snažno utemeljen u državi i da je to sigurno najsvjetliji dio njene istorije.

“Sa druge strane, crnogorska vlast ne radi dovoljno na afirmaciji naše države u tom smjeru iako su im usta najčešće puna antifašizma, što veoma često liči na prizemno politikanstvo”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, zapušteni spomenici iz perioda NOR-a, neodlučnost da se spriječe pokušaji brisanja antifašističke tradicije od strane nekih lokalnih samouprava (brisanjem najznačajnijih datuma iz naziva ulica, odnos prema statusu boračkih organizacija, naočito SOBNOR-u), jasno ukazuju da vlast antifašizam koristi u dnevnopolitičke svrhe.

“To što povodom 70 godina od pobjede nad fašizmom na Vojnoj paradi neće biti predsjednika Crne Gore, svakako ukazuje na nedosledniost ove političke garniture da vodi Crnu Goru, bastion slobode u porobljenoj Evropi iz perioda koji je u istoriji Crne Gore upisan zlatnim slovima”, kazali su iz SNP-a.

Prema njihovim riječima, na taj način se trajno čuva nasleđe onih koji su prkosno i bez dvoumljenja proslavili crnogorsko oružje “i podigli ugled naše države na nivo od kojega smo danas, zahvaljujući ovoj vlasti, nažalost, isuviše daleko”.

Bonus video: