Marković: Napori usmjereni ka dobijanju poziva za NATO

„Sagovornici su pohvalili rezultate koje je Crna Gora postigla u reformi pravosudnog i obavještajnog sistema i istakli značaj crnogorskog članstva u NATO ne samo za region, već i šire", kaže se u saopštenju iz Vlade
5 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2015. 17:36h

U ovoj godini za Crnu Goru najveći prioritet je dobijanje poziva za članstvo u NATO i svi državni napori usmjereni su ka tom cilju, rekao je potpredsjednik Vlade, Duško Marković.

On se danas sastao sa predstavnicima Višegradske četvorke (V4), i izrazio zadovoljstvo tradicionalno bliskim odnosima i partnerstvom Crne Gore sa državama koje čine V4.

Marković je istakao značaj podrške koju za grupa država pruža Vladi u ostvarenju njenih spoljno-političkih ciljeva – članstva u NATO i EU.

On je naglasio da je za Crnu Goru u ovoj godini najveći prioritet dobijanje poziva za članstvo u NATO i da su svi državni napori usmjereni ka tom cilju.

„Crna Gora mora pokazati da je zrela država koja ne samo da poštuje standarde međunarodne politike, već ih i uspješno primjenjuje. Ključno uslov progresa na koji se fokusira Vlada jeste vladavina prava, a u okviru toga i dva najvažnija elementa – efikasnost pravosuđa i borbe protiv korupcije”, rekao je Marković.

On je podsjetio da su značajne reforme već u toku i da su rezultati vidljivi, posebno u dijelu zakonodavnog okvira.

„Dalje aktivnosti biće usmjerene na jačanje kapaciteta i kredibilnosti institucija“ , istakao je potredsjednik Vlade.

Politički direktori ministarstava vanjskih poslova Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke na sastanku sa Markovićem saopštili su da će V4 nastaviti da podržava Crnu Goru u njenim evropskim i evroatlantskim prioritetima, naročito u vezi članstva u NATO.

„Sagovornici su pohvalili rezultate koje je Crna Gora postigla u reformi pravosudnog i obavještajnog sistema i istakli značaj crnogorskog članstva u NATO ne samo za region, već i šire", kaže se u saopštenju iz Vlade.

Predstavnici Višegradske četvorke kazali su da će nastaviti da budu adresant pozitivnih poruka o Crnoj Gori prema NATO-u, budući da u ovoj fazi pregovora pokazuje stabilnost.

Bonus video: