Medojević: Tražićemo vanrednu sjednicu o nacionalnoj bezbjednosti

Kako je najavio, DF će inicirati održavanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj će se raspravljati o stanju nacionalne bezbjednosti u svijetlu novih činjenica i upozorenja od bezbjednosnih službi koje se, kako tvrdi, kriju od naroda
14 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.05.2015. 12:49h

Demokratski front (DF) zatražio je da hitno bude održana vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o stanju, prijetnjama i rizicima nacionalne bezbjednosti u Crnoj Gori.

Fukcioner DF-a, Nebojša Medojević naveo je da su bezbjednosne službe upozorile političko vođstvo države o ozbiljnim prijetnjama po nacionalnu bezbejdnost koje, kako je rekao, proističu iz narastujuće moći organizovanog kriminala i slabljenja države.

"Imajući u vidu zabrinjavajuće ocjene o stanju nacionalne bezbjendosti koje za potrebe vrha države prave službe bezbjednosti i koje se kriju od javnosti, neopohodno je po hitnom postupku zakazati vanrednu sjendicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o stanju, prijetnjama i rizicima nacionalne bezbjednosti", rekao je Medojević.

Kako je najavio, DF će inicirati održavanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj će se raspravljati o stanju nacionalne bezbjednosti u svijetlu novih činjenica i upozorenja od bezbjednosnih službi koje se, kako tvrdi, kriju od naroda.

Medojević je ocijenio da su, umjesto stalnog organizacionog, kadrovskog, materijalanog jačanja institucija koje treba da se bore sa mafijom, "službe bezbjednosti bile dio logistike šverca i aktivnosti kriminalnih grupa koje su godinama bile dio vladajućih struktura i snažna logistika DPS u izbornim kradjama, pritiscima i ucjenama".

"Povezivanje lokalnih kartela u globlane mreže kriminala, njihova moć i uticaj raste i sada ovako oslabljena i država, sa službama razjedenim korupcijom i partijskom zloupotrebom, ne može da im se suprotstavi. DPS-ova državna mafija dobija konkurenciju i njihovi sukobi već rezultirali serijom mafijaskih ubistava koja ostaju nerazjašnjenja", smatra Medojević.

On je podsjetio da je Agencija za nacionalnu bezbjednost mjesecima u VDT stanju i bez izabranog direktora, "a funkciju obavlja penzioner, poznat po zloupotrebama službe protiv opozicije, medija i civilnog sektora".

"VDT umjesto ozbiljnih rezova i korjenitih refromi, svaki dan se bavi svojom medijskom promocijom, samo otvara slučajeve i prosleđuje ih tužiocima, koji te slučajeve dalje ne procesuiraju i sve ostaje u fasciklama i fijokama", kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, nema napretka u istragama oko mafijaških ubistava koja se odvijaju po danu, ispred zatvora, u urbanim naseljima.

"Istrage oko Telekoma, tajnih računa porodice Marović, suđenja za ubistvo inspektora Šćekića, Duška Jovanovića, Zavale, pretvaraju se u farsu, a država polako ali sigurno u očima svojih gradjana gubi autoritet i povjernje. Postajemo besudna zemlja", smatra Medojević.

Prema njegovim riječima, jača uticaj ekstermnih ideologija i vjerskih organizacija uvezenih sa drugih prostora koje vrbuju mlade siromašne ljude nudeći im ekstremne verzije islama, potpuno suprotne od tolerantnog i kosmoplitiski orjentisanog tradicionalnog islama na ovim prostoria, podstičući ih na ekstremizam i terorizam

"Država pod vođstvom DPS-SDP-BS gubi rat sa organizovanim kriminalom i ugrožena je bezbejdnost i građana i države, pa su hitne politčke promjene postale pitanje opstanka i države i naroda", zaključio je Medojević.

Bonus video: