Štajnaker: Crna Gora definitivno treba da bude članica NATO-a

“Crna Gora definitivno treba da bude članica NATO-a, zato što se nalazi u veoma osjetljivoj geostrateškoj poziciji i Balkan je daleko od toga da bude zaista stabilan region”, rekla je Štajnaker
6 komentar(a)
Gudrun Elizabet Štajnaker, Foto: Skupština Crne Gore
Gudrun Elizabet Štajnaker, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 05.05.2015. 10:19h

Crna Gora ima osjetljivu geostratešku poziciju i definitivno treba da bude članica NATO-a, poručila je ambasadorka Njemačke u Podgorici, Gudrun Elizabet Štajnaker, dodajući da je Balkan daleko od potpuno stabilnog regiona.

Ona je to kazala na konferenciji Benefiti članstva Crne Gore u NATO-u, koju su organizovali Džordž Maršal Centar, Maršal Alumni Asocijacija Crne Gore i Komunikacioni tim za članstvo u NATO-u.

Štajnaker je kazala da NATO predstavlja okvir u sklopu kog su članice u mogućnosti da svoje ciljeve ostvaruju u atmosferi mira.

NATO je, kako je podsjetila Štajneker, odigrao značajnu ulogu kako Hladni rat ne bi prerastao u “vrući”.

Štajnaker je navela da i danas, nažalost, postoje sukobi u evropskom okruženju. “Osjećam se bezbjednije jer sam iz države članice NATO, i NATO sad ima priliku da pokaže svoje kapacitete da spriječi eskalaciju konflikta”.

“Crna Gora definitivno treba da bude članica NATO-a, zato što se nalazi u veoma osjetljivoj geostrateškoj poziciji i Balkan je daleko od toga da bude zaista stabilan region”, rekla je Štajnaker.

Prema njenim riječima, NATO bi bio kišobran u okviru koga se može kreirati stabilnost i kako bi bili rješavani svi eventualni tihi konflikti.

“Vjerujem da će mlade generacije procijeniti koristi od članstva”, rekla je Štajnaker, naglašavajući značaj dijaloga o članstvu.

Ona je rekla da je neophodno da se u dijalog uključe oni koji su protiv članstva, kako bi svi iznijeli svoje argumente.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Držva (SAD) u Podgorici, Margaret Uehara, naglasila je da bi mladi ljudi posebno trebalo da slušaju i učestvuju u razgovorima o budućnosti i o NATO-u.

“Sve članice NATO-a, uključujući SAD, posvećene su da pomognu Crnoj Gori u doprinosu stabilnosti i bezbjednosti regiona, ali i širom svijeta”, kazala je Uehara.

Ona je navela da će Crna Gora, ali i svi njeni građani, imati mnogo koristi od članstva u NATO-u.

Prema riječima Uehare, integracija je ključni pokretač ekonomskog raazvoja i regionalne stabilnosti.

Ona je podsjetila da je NATO organizacija u kojoj se odluke donose konsenzusom, pa se svakoj državi članici, kako je navela, daje velika moć u dnošenju važnih odluka.

“Članice NATO-a žele da budu sigurne da su svi aspiranti za članstvo potpuno spremni za veliku odgovornost koju imaju članstvom”, rekla je ona, navodeći da SAD nastavljaju da prate i nadgledaju napredak koji Crna Gora postiže, kao i spremnost države za članstvo.

SAD, kako je navela, vjeruju da je crnogorska Vlada posvećena svim reformama koje mora sprovesti da bi pokazala spremnost za članstvo.

Ona je podsjetila da NATO podstiče Crnu Goru da nastavi reforme u oblasti vladavine prava.

“SAD se slažu sa ostalim članicama NATO-a da niko osim članica NATO-a ne može uticati na odluku o proširenju Alijanse”, kazala je Uehara.

Predsjednik Maršal Centra Alumni Asocijacije, Mehmedin Tahirović, predstavio je rad te organizacije, poručujući da su svi njeni članovi posvećeni procesu pristpanja Crne Gore NATO-u.

“Ubijeđeni smo da je članstvo Crne Gore u NATO-u najbolje rješenje za Crnu Goru, za bezbjednosni i ekonomski razvoj našeg društva”, rekao je on.

Državni sekretar za politička pitanja pri Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Vladimir Radulović, poručio je da članstvo u NATO-u nije samo bezbjednosno pitanje.

“NATO nam nije potreban samo da bi nas branio od Rusije, drugih velikih država, ili naših susjeda. Crna Gora pripada NATO-u i bez člana pet Sjevernoatlantskog ugovora”, objasnio je on.

Prema riječima Radulovića, odlukom da se priključi NATO-u, Crna Gora završava svoj istorijski put prema Zapadu. “I postaće dio Zapada”.

Radulović je naveo da NATO obezbjeđuje kolektivni sistem bezbjednosti bitan za Balkan.

On je naveo da se članstvom Crne Gore privodu kraju dug i komplikovan put države prema Zapadu i prema sistemu zapadnih vrijednosti.

“Taj argument je ozbiljan i vrijedan za one koji misle da Crna Gora treba da postane društvo zapadnih vrijednosti”, kazao je Radulović.

On je dodao da je NATO pretposljednja stanica na tom putu, a posljednja će, kako smatra, biti EU.

“Mi nećemo promijeniti svoju istoriju, ali bi nakon članstva u NATO i EU Crna Gora bila integalni dio zapadnog političkog i društvenog sistema”, rekao je Radulović.

On smatra da su šanse da Crna Gora 2015. godine postane članica NATO-a “realno velike”.

“Crna Gora čini velike korake na tom putu”, poručio je Radulović.

On je naveo da će to na kraju zavisi prvo od nas, pa onda i ot globalnih geopolitičkih kretanja.

“Bez obzira na to, mislim da smo vrlo blizu pozivu za članstvo i mislim da su velike šanse da ova godina bude godina NATO-a”, zaključio je on.

Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, kazao je da vjeruje da će Crna Gora do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO-u.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će se u narednom periodu posvetiti pažnju aktivnostima na koje su partneri ranije skretali pažnju.

Garčević je kazao da su aktivnosti u oblasti vladavine prava povezane sa onim što Crna Gora radi u okviru integracije u EU.

Prema njegovim riječima, članice NATO-a će, prilikom razmatranja napretka Crne Gore, imati u vidu i napredak koji država ostvaruje na putu integrcije u EU.

Bonus video: