Radunović: Za reforme društva ključna politička volja

Radunović je rekao da je činjenica da u procesu pregovora, kao i nakon pristupanja, crnogorska administracija sa mnogo manjim kapacitetima ima jednake obaveze kao administracije država zapadne Evrope
2 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.05.2015. 11:41h

Politička volja ključna je za suštinske reforme crnogorskog društva u oblasti vladavine prava, ocijenio je predsjednik odbora za Evropske integracije, Slaven Radunović, navodeći da u toj oblasti ne vidi nikakav pomak.

On je kazao da u pogledu tehničkih, administrativnih i normativnih uslova, Crna Gora posvećeno radi na sprovođenju unutrašnjih reformi i ispunjavanju svojih obaveza.

Radunović je rekao da je činjenica da u procesu pregovora, kao i nakon pristupanja, crnogorska administracija sa mnogo manjim kapacitetima ima jednake obaveze kao administracije država zapadne Evrope.

„Međutim, za suštinske reforme crnogorskog društva u oblasti vladavine prava, uvijek je ključna politička volja. Ovo, nažalost, vrlo često ponavljam, zbog toga što ne vidim nikakav pomak“, rekao je Radunović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u decembru i februaru usvojila ključne zakone iz oblasti pravosuđa i antikorupcije, a sada su na redu mjerljivi rezultati rada nadležnih institucija, a naročito tužilaštva i sudova.

On je podsjetio da su za reforme državnih institucija na raspolaganju pretpristupna pomoć, u iznosu od 270 miliona eura, do kraja 2020. godine.

„Ta sredstva treba mudro da iskoristimo, jer su ona odraz interesovanja Evropske unije (EU) za institucionalne reforme s jedne, i naša mogućnost za unapređenje kvaliteta života, sa druge strane“, poručio je Radunović.

Radunović je kazao da je otvaranjem 18 poglavlja, Crna Gora prešla lakšu polovinu puta ka članstvu u EU.

„Lakšu polovinu je, jer u ovom dijelu suočavanje sa ključnim izazovima koji nam stoje na putu nije bilo imperativno, a njihovo rješavanje se do sada izbjegavalo“, kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, period koji predstoji pokazaće da li je Vlada, uopšte spremna da povuče odlučujuće korake u pravcu evropske misije.

„Nijesam siguran da je to realno, ali je svakako nužno za održavanje ovakve dinamike“, rekao je Radunović.

Kako je objasnio, svjesna je toga i Evropska komisija, pa je u prošlogodišnjem Izvještaju o napretku prvi put pomenula klauzulu balansa, odnosno ravnomjerni napredak u svim poglavljima, u namjeri da stavi akcenat na ona koja su od vitalnog značaja za sprovođenje reformi – 23 i 24.

„Ukoliko želi ne da napreduje, nego da zadrži kurs na putu ka članstvu, Crna Gora mora da se pozabavi pitanjima vladavine prava i borbe protiv korupcije“, poručio je Radunović.

Na pitanje da li su građani dovoljno uključeni u proces evropskih integracija i koliko doprinose tom cilju, Radunović je kazao da konsenzus svih struktura društva u pogledu učlanjenja Crne Gore u EU doprinosi jedinstvenoj posvećenosti i promociji procesa evropskih integracija.

„U tom cilju, Odbor za evropske integracije organizuje javne tribine na temu pregovaračkih poglavlja, kako bi se zainteresovana javnost upoznala sa sadržajem i osnovnim elementima datog poglavlja, iz razloga što su same sjednice na kojima se pregovaračke pozicije razmatraju zatvorene za javnost, pa na ovaj način želimo da doprinesemo većoj inkluzivnosti i transparentnosti samog procesa“, naveo je Radunović.

On je kazao da se na temu EU integracija razgovara i sa srednjoškolcima u skladu sa njihovim interesima čime se njima ukazuje na benefite koji oni, kao budući nosioci ovog procesa, mogu imati.

„Dosadašnje iskustvo pokazuje da građani jesu zainteresovani, ali da ne znaju koje sve mogućnosti im pruža EU“, ocijenio je Radunović.

Prema njegovim riječima EU je postala sintagma za „bolje sjutra“.

„Ali to bolje sjutra zavisi od naše spremnosti da se disciplinujemo, povinujemo pravilima koja već postoje i predviđena su za nas, da zaboravimo na neke loše navike koje podrazumijevaju veće ulaganje energije u stvaranje prečica za zaobilaženje problema, nego u njihovo rješavanje“, ukazao je Radunović.

Kako je ocijenio tu je jedan blagi paradoks, jer što se više govori o integracijama, ljudi gube volju za aktivnijim učestvovanjem i polako gube povjerenje.

„Teško je naći pravu mjeru, zato je neophodno kontinuirano raditi na pružanju objektivnih i pravovremenih informacija, kako bi gradjani mogli da steknu realnu sliku o svemu što ih očekuje“, kazao je Radunović.

Na pitanje da li Crna Gora predvodi proces evropskih integracija na Balkanu on je rekao da je suština sa kim vas porede.

„Mislim da je, generalno, princip regate, na kojem se ranije insistiralo stvar prošlosti, tako da ne bih ja to nazvao predvođenjem, jer se sve dražave na Balkanu suočavaju sa istim problemima“, ocijenio je Radunović.

On je dodao da je zapravo, samo pitanje koja će od država Balkana prva stvoriti uslove za rješavanje vitalnih izazova u društvu, kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, sive ekonomije i slično.

„Crna Gora, u odnosu na druge države Balkana, objektivno jeste u boljem položaju, kao najmanja i sa najmanjim brojem stanovnika, a najviše je i poodmakla u procesu pregovora, ali ako glavni kočničari neophodnih promjena u društvu budu i dalje u prilici da odlučuju, nećemo nikad zatvoriti poglavlja 23 i 24“, ukazao je Radunović

Kako je zaključio, važno je ko će prvi proći kroz cilj, a ne ko je «lider» u pojedinim dionicama

Bonus video: