Koprivica: Više dinastija u CG javnom sektoru, nego u istoriji Evrope

On ukazuje da je "primjetan muk "crnogorskih neoliberala" stvoren još u vremenu straha da na primjeru Crne Gore objasne pljačku kao ”djelotvoran” metod privatizacije društvenih resursa"
59 pregleda 14 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 04.05.2015. 11:42h

U crnogorskom javnom sektoru ima više dinastija nego što ih je iznjedrila istorija srednjevjekovne Evrope, ocijenio je Momo Koprivica, član Koordinacionog odbora Demokratske Crne Gore.

"Pravni poredak nije sam sebi cilj, već prije svega ima instrumentalnu društvenu vrijednost: služi ostvarivanju konkretnih društvenih rezultata, a koji su izostali u Crnoj Gori jer nema pravosnažnih pravnih akata kojima se rasvjetljavaju ubistva državnih funkcionera, novinara i drugih lica, zatim ataci na medije i nezavisne intelektualce i sporne privatizacije državnih preduzeća, dodjele državnih subvencija i javnih ugovora mimo procedure nosiocima državnih funkcija i sa njima povezanih lica... Mreža nepotizma je najmarkantnija i najstabilnija infrastruktura koju razvija i održava vladajuća garnitura.

Nedavno je sa zakonskim predlogom o eksproprijaciji izronio iznova crnogorski Levijatan u vidu aktuelne Vlade atakom na institut privatne svojine pojačavajući političke rizike i povećavajući očekivane troškove za svakog razboritog investitora u smislu veće vjerovatnoće prisvajanja imovine i prinosa od ulaganja, a sve zarad maglovitih etatističkih koncepata koji mogu da znače bilo šta što im prida kao značenje neodgovorna vlast. Zaštita osnovnih prava znači eliminaciju predatorskih zahvata kako kriminalaca, tako i onih koji potiču od neobuzdanog javnog političkog aparata", navodi Koprivica.

On ukazuje da je "primjetan muk "crnogorskih neoliberala" stvoren još u vremenu straha da na primjeru Crne Gore objasne pljačku kao ”djelotvoran” metod privatizacije društvenih resursa".

"Demokrate upozoravaju da je inferiorna ona institucionalna izmjena koja počiva na međusobnim kompenzacijama između članica vladajuće koalicije. Ističemo da institucionalne reforme po poglavljima 23. i 24. ne smiju biti shvaćene kao mehanizam formalnog prilagođavanja i kamufliranja partikularnih interesa, niti registrator kratkoročnih aspiracija vladajuće elite, već moraju biti temeljno sređivanje društvene sredine na načelima nepristrasnosti i objektivnosti, kako bi se podstaklo duhovno i materijalno stvaralaštvo. Crnoj Gori je potrebna politička snaga koja neće biti gubitnik usled oštrih institucionalnih reformi. Nezarobljena politička snaga jedina je garancija institucionalnih reformi po mjeri društva kao cjeline. Onaj ko politiku ne shvata kao sredstvo za ostvarenje privatnih interesa jedini je koji može reformisati institucionalno uređenje radi uvećanja društvenog blagostanja. Demokrate ne žele niti im treba zarobljavanje institucionalnog okvira i kao takvi imaju snagu i viziju da proces institucionalne izgradnje otvore za svakog građanina. Demokrate će snažno i konkretno, polazeći od sebe, zastupati ideju da izabrani i imenovani javni funkcioneri ne mogu imati članove porodice na visokim državnim pozicijama, niti u upravljačkim strukturama državnih organa i agencija i javnih preduzeća, niti mogu biti korisnici državnih subvencija, niti strana u poslovnom ugovoru sa državom, kao ni sa njima povezana lica. Vjerodostojnost u borbi protiv korupcije postiže se ne riječima, već djelima, i ne samo ograničenjima ponašanja drugih, već i pristankom na samoograničenja. Ljestvica se mora podići, a Demokrate to mogu i hoće", zaključuje Koprivica.

Bonus video: