Političko nametanje: Spremili favorite za specijalnog tužioca

Da li će biti poštovani rokovi za formiranje specijalnog tužilaštva u junu ove godine, kao što je predviđeno promijenjenim Akcionim planom za poglavlje 23, interesovao se i šef odjeljenja za Crnu Goru u Direktoratu EK Dirk Lange tokom susreta sa VDT Ivicom Stankovićem 23. aprila
95 pregleda 8 komentar(a)
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.05.2015. 06:26h

Političko nametanje da se za glavnog specijalnog tužioca izabere osoba koja je lojalna vrhu DPS-a i onima koji su do sada bili ključni za kadriranje u pravosuđu već je počela.

Visoki zvaničnici već imaju spisak željenih kandidata, pa ministar pravde Zoran Pažin za tu poziciju planira dvoje bivših kolega -sudija parničara iz Osnovnog suda u Podgorici, kazali su izovori “Vijesti”.

Prema tim izvorima, Pažinov prethodnik, potpredsjednik Vlade Duško Marković rado bi na toj poziciji vidio zamjenika specijalnog tužioca Veljka Rutovića ili višu tužiteljku u Podgorici Vesnu Jovićević.

Oglas za specijalnog tužioca i njegove zamjenike biće raspisan početkom naredne sedmice, a zainteresovani sudije, tužioci i advokati imaju priliku 15 dana da se jave na njega ukoliko žele u prvi ešalon borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Da li će biti poštovani rokovi za formiranje specijalnog tužilaštva u junu ove godine, kao što je predviđeno promijenjenim Akcionim planom za poglavlje 23, interesovao se i šef odjeljenja za Crnu Goru u Direktoratu EK Dirk Lange tokom susreta sa VDT Ivicom Stankovićem 23. aprila. Tom prilikom dobio je uvjeravanja da će tužilaštvo svoj dio posla završtiti u roku.

Po zakonu, VDT bira među prijavljenim kandidatima i predlog dostavlja Tužilačkom savjetu.

Na njegovo insistiranje Ministarstvo pravde je ranije u Zakon o specijalnom tužilaštvu unijelo odredbu da za mjesta u tužilaštvu mogu konkurisati i sudije i advokati, kako bi se angažovali što bolji pravnici.

Upravo VDT u tim širim krugovima očekuje interesovanje za nasljednika specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović. Ona je ranije najavila da će nakon raspisivanja oglasa odlučiti da li će se prijaviti za mjesto glavnog specijalnog tužioca, ali juče nije odgovorila na pitanje da li će to i učiniti.

Stanković bi, tvrde upućeni, kao desnu ruku rado vidio uglednog advokata Gorana Rodića, ali on nije voljan da se lati tog posla nakon što u Skupštini nije dobio podršku za VDT-a. VDT takođe ima veliko povjerenje u pojedine bivše koleginice, koje nijesu u dobrim odnosima sa predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom a slove za dobre sudije, kazao je izvor “Vijesti”.

To je Stankoviću važno zbog Medenice sa kojom nije u dobrim odnosima. Ona i bivši ministar pravde su izgubili kontrolu nad tužilaštvom dolaskom sadašnjeg VDT-a.

Glavni će imati 10 zamjenika

Glavni specijalni tužilac imaće 10 zamjenika, odnosno, kako se zovu po novom zakonu, specijalnih tužilaca.

Oglas za ta mjesta biće raspisan kada i za glavnog specijalnog tužioca.

Tužilački savjet je za 10 mjesta dobio saglasnost Ministarstva pravde, a odluka o raspisivanju konkursa donijeta je prošle sedmice."Vijestima" je iz Tužilaštva saopšteno da je TS "donio niz odluka kojima su stvoreni preduslovi za raspisivanje javnog oglasa za izbor glavnog specijalnog tužioca".

Bonus video: