Vučinić poziva na protest: Ne prihvatamo da su nam gorivo i hljeb luksuz u 21. vijeku

Vučinić je pozvao sve obespravljene radnike, studente, penzionere i ostale građane koji ne „prihvataju činjenicu da su nam u 21.vijeku gorivo i hljeb luksuz“ da im se pridruže i da 1.maj, Praznik rada ali i dan Radničke partije, proslave zajedničkim protestom i pokažu da imaju snage da stanje u zemlji promijene
104 pregleda 0 komentar(a)
Radnička partija, Janko Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Radnička partija, Janko Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.04.2015. 18:06h

Radnička partija će osnivačku Skupštinu održati 1.maja u Nikšiću, a toga dana planiran je i protest na gradskom trgu. To je na konferenciji za novinare saopštio Janko Vučinić.

„Gdje bi moglo da bude sjedište Radničke partije nego u Nikšiću, nekadašnjem radničkom centru. Radnička partija će pokušati da vrati Nikšiću epitet radničkog grada, grada čelika i piva. Sa ovakvim platama ne možemo reći da u Crnoj Gori ima radnika. Prije bih rekao da su to umjetnici koji treba da prežive sa takvim primanjima i ovakvim cijenama, pa će ovaj 1. maj u Nikšiću obilježiti protest umjetnika preživljavanja“, kazao je Vučinić.

Na osnivačkoj Skupštini biće usvojeni program i Statut i izabrani organi koji će upravljati Radničkom partijom, a nakon Skupštine delegati će krenuti u protesnu šetnju, da bi u 13 časova na gradskom trgu održali skup na kome će govoriti predstavnici radnika, sindikata i političkih partija.

Vučinić je pozvao sve obespravljene radnike, studente, penzionere i ostale građane koji ne „prihvataju činjenicu da su nam u 21.vijeku gorivo i hljeb luksuz“ da im se pridruže i da 1.maj, Praznik rada ali i dan Radničke partije, proslave zajedničkim protestom i pokažu da imaju snage da stanje u zemlji promijene.

„Da skinemo jaram sa vrata, pokažemo otpor i budemo slobodni i ponosni ljudi. Režim DPS-a i njenog predsjednika Mila Đukanovića radničku klasu je doveo na samo dno. Ni to im nije dovoljno nego hoće novim predlozima Zakona o radu da radnike prikuju za samo dno“, kazao je Vučinić.

Režim je, prema njegovim riječima, generaciju kojoj pripada pretvorio u socijalne slučajeve ili u najboljem slučaju taksi vozače, ukinuo im radna mjesta, prijevremeno ih penzionisao.

„Sada žele i našu djecu da pretvore u najamnike, poslušnike i sluge. Sada treba naša djeca da rade kod njih, a oni da izigravaju biznismene i privrednike. Da našu djecu sa fakultetima zaposle kao berače bresaka ili grožđa, ili da prodaju sladolede ili suncobrane na plažama, dok su njihova djeca već danas milioneri i biznismeni ili u najmanju ruku studiraju na prestižnim fakultetima i pripremaju se za diplomate“, kazao je Vučinić i obećao da će Radnička partija sve učiniti da to zaustavi i vrati dostojanstvo građanima.

Radnička partija će, prema riječima Vučinića, voditi politiku koja će se baviti osnovnim životnim pitanjima običnog čovjeka, njegovog dostojanstva, njegove porodice, politikom u kojoj neće biti podjela.

„Radnička partija poznaje smo jednu nacionalnost, a to je radnik. Jedinu podjelu koju prepoznajemo je podjela na loše i dobre ljude. Zato pozivamo sve koji podržavaju naše ljevičarske ideje da nam se pridruže“, pozvao je Vučinić.

Milo Vučinić, portparol Radničke partije, pozvao je mlade da se pridruže protestu i pobjede najvećeg neprijatelja – tišinu.

„Nažalost radnička prava i prava mladih ne možemo da dovedemo u vezu pa dođite da vidimo da li možemo da postanemo sinonim. Crna Gora je turistička zemlja ali sve su prilike da će ovaj jaz između slojeva društva koje se iscijepalo očigledno poprimiti jednu turističku atrakciju pa ako ne želite da turisti i eksperti iz raznih zemalja dolaze i gledaju ove mračne škripove i rupe između nas koji se kopaju i zidove koji se dižu dođite da porazgovaramo“, pozvao je mlađi Vučinić.

Bonus video: