Duša: Članstvo u NATO-u doprinijelo bi stabiluzaciji regiona

Duša je pozitivno je ocijenio reforme koje Crna Gora sprovodi u ostvarenju svojih strateških ciljeva, naglašavajući značaj učešća pripadnika Vojske u međunarodnim misijama i operacijama kroz vidljiv angažman u Avganistanu
2 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.04.2015. 15:03h

Članstvo Crne Gore u NATO-u dodatno bi doprinijelo sveukupnoj stabilizaciji prilika u regionu, ocijenio je ministar odbrane Rumunije, Mirča Duša.

Crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Rumunije, a tokom posjete se sastala sa Dušom i informisala ga o reformama koje Crna Gora sprovodi u oblasti odbrane, a u kontekstu evroatlantskih integracija.

“Ona je izrazila očekivanje da će do kraja godine biti ispunjeni svi uslovi da Crna Gora dobije pozivnicu za priključenje NATO savezu, ističući posvećenost implementaciji planiranih aktivnosti u okviru intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa NATO”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pejanović Đurišić je tokom susreta zahvalila na kontinuiranoj podršci Rumunije evroatlantskim i EU aspiracijama Crne Gore.

“Posebno je istakla pomoć Rumunije u oblasti obuke i usavršavanja pripadnika Vojske Crne Gore i Ministarstva odbrane, čime se stvaraju uslovi za unaprjeđenje interoperabilnosti sa NATO. Iskazala je uvjerenje da će Rumunija u narednom periodu još intenzivnije podržati Crnu Goru u ostvarivanju njenih strateških državnih prioriteta”, kaže se u saopštenju.

Duša je pozitivno je ocijenio reforme koje Crna Gora sprovodi u ostvarenju svojih strateških ciljeva, naglašavajući značaj učešća pripadnika Vojske u međunarodnim misijama i operacijama kroz vidljiv angažman u Avganistanu.

“Ocijenio je da bi članstvo Crne Gore u NATO dodatno doprinijelo sveukupnoj stabilizaciji prilika u regionu, i obećao punu podršku Rumunije na tom putu”, dodaje se u saopštenju.

Pejanović Đurišić se sastala i sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije, Valeriu Zgoneom, sa kojim je razgovarala o aktuelnom trenutku u kome se nalazi Crna Gora u pogledu evroatlantskih integracija.

“Ministar je istakla važnost posvećenosti članica NATO politici 'otvorenih vrata', što bi dodatno unaprijedilo bezbjednost u regionu u svjetlu savremenih bezbjednosnih izazova i prijetnji”, navode iz Ministarstva.

Zgonea je naglasio važnost reformi koje Crna Gora sprovodi, ističući da je ona trenutno najbliža dobijanju pozivnice za punopravno članstvo u Alijansi.

“Pejanović Đurišić je imala priliku da razgovara i sa ministrom vanjskih poslova Rumunije, Bogdanom Aureskuom. Ona se zahvalila na dosadašnjoj podršci i istakla važnost daljih intenzivnih diplomatskih aktivnosti fokusiranih na proširenje NATO i upućivanje pozivnice Crnoj Gori do kraja ove godine”, navodi se u saopštenju.

Auresku je ponovio snažnu podršku evroatlantskim integracijama Crne Gore i naglasio spremnost Rumunije da ta pitanja drži aktuelnim u okviru NATO.

Bonus video: