CDU: Vlada da razmotri alarmantnu situaciju na sjeveru

CDU smatra da je potrebna hitna i koncentrisana akcija odgovornih, koji treba da pruže održivu i realnu politiku koja će sugrađanima na sjeveru Crne Gore pružiti šansu za dostojan život i prosperitet
0 komentar(a)
CDU, Foto: CDU
CDU, Foto: CDU
Ažurirano: 28.04.2015. 11:55h

Crnogorska demokratska unija (CDU) očekuje da Vlada hitno razmatra alarmantnu situaciju na crnogorskom sjeveru, odakle je, kako su saopštili, samo u posljednjih mjesec, državu napustilo više od 1,5 hiljada građana.

CDU smatra da je potrebna hitna i koncentrisana akcija odgovornih, koji treba da pruže održivu i realnu politiku koja će sugrađanima na sjeveru Crne Gore pružiti šansu za dostojan život i prosperitet.

"CDU očekuje i poziva poslanike u Skupštini Crne Gore da svojom zajedničkom akcijom povodom ovog teškog i onespokojavajućeg problema, prebrode, bar na trenutak, međusobne razlike i trzavice, i svoju energiju, politički uticaj i aktivnosti usmjere ka cilju koji svima nama mora biti zajednički", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da odlazak građana sa sjevera ukazuje na ozbiljne promašaje i nedostatke i neusklađenost ukupne ekonomske i razvojne politike.

CDU poziva Vladu da u najkraćem roku izradi plan urgentnih mjera i aktivnosti koje će zaustaviti ovaj svojevrsni egzodus.

"S tim u vezi - CDU želi da istakne neke od mogućih modela dugoročnih rješenja za ovu tešku situaciju: pošto građevinarstvo i turizam ne mogu biti jedine investiciono privlačne privredne grane zemlji", navodi se u saopštenju.

U CDU se pitaju dje će se zaposliti građani Nikšića, Bijelog Polja, Berana, Cetinja, Pljevalja pa na kraju i Podgorice koji su bili veliki industrijski centri u prošlom sistemu - a sada ne mogu naći mjesto u pomenuta dva sektora ili u glomaznom državnom aparatu.

"Zato predlažemo da pojedini gradovi i regije, a to se posebno odnosi na region Nikšića, kao i na većinu gradova našeg Sjevera - koji nemaju jake potencijale za turizam, a nijesu ni interesantni za predimenziorano tržište stanova - moraju biti promovisani u tehnološko-industrijske razvojne zone", ističe se u saopštenju.

Navodi se da bi ti centri bi mogli biti smješteni na prostoru propalih preduzeća koja se, nakon privatizacije, nijesu uspješno prilagodila novim uslovima tržišne ekonomije.

"U njima bi investitori dobili značajne pogodnosti u prvim godinama poslovanja, ili na duži rok, kao što su odlaganje ili ukidanje plaćanje poreza na dobit preduzeća u prvih deset godina poslovanja, besplatni komunalni priključci (voda, struja) konkuretna radna snaga, povoljan zakup zemljišta na duži period (do 99 godina), korigovanje na niže iznose doprinosa za novozaposlene radnike u prve tri ili pet godina rada", kaže se u saopštenju.

Ovakve mjere bi, kako smatraju u CDU, mogle da privuku investitore u sektor privrede i usluga koji bi generisati novi rast ekonomije i zaustavili odliv naših ljudi u inostranstvo.

U CDU ističu da za to imaju uspješne primjere i u zemljama regiona.

CDU, kako su naveli, ne želi da se ova i slične ideja pretvori u „izvoz jeftine radne snage“ - pa cijeli projekat treba uvezati sa fakultetima tehnološke, odnosno tehničke orijentacije.

"Kroz navedeno sadjejstvo bi se mogli stvarati proizvodi i obezbjeđivati usluge, koji bi, shodno svojem kvalitetu i inovativnosti, mogli naći mjesto na regionalnom i širem tržištu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: