Politička podrška reisu: DPS 2003. pritiskao da izaberu Fejzića

Mustafić je "Vijestima" rekao da su citati iz zapisnika njegova percepcija sugestija o izboru reisa koje su dolazile iz DPS-a i SDP-a, i da smatra da je izborom Fejzića napravljen dobar potez, o čemu, kako je naveo, govore rezultati
428 pregleda 46 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.04.2015. 16:54h

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG) Rifat Fejzić imao je političku podršku tokom svog prvog imenovanja prije 12 godina. O tome svjedoči zapisnik sa vanredne sjednice Odbora IZ (OIZ) Bar od 27. juna 2003. godine u kojem podršku DPS-a Fejziću pominju tadašnji predsjednik OIZ Suljo Mustafić i član Semir Karastanović.

Kandidati za reisa, pored Fejzića , tada su bili Aljo Cikotić i Jusuf Đoković.

U uvodnom izlaganju, Mustafić je, stoji u zapisniku, rekao da „Mešihat nije našao za shodno da bigrafije kandidata dostavi na vrijeme“ kako bi se odbor upoznao sa njima. On je kazao i da je iz Mešihata tada sugerisano da je Fejzić pravi kandidat, a da mu je tadašnji reis Idriz Demirović naložio da se ne podrži Cikotić čiju kampanju je navodno vodio Rifat Rastoder, odnosno SDP.

„Ali ja mogu da kažem da je bilo pritisaka i poziva iz DPS-a da izaberemo Rifata Fejzića. Smatram da ako po nečijoj diktaturi budemo radili nije ispravno“, rekao je tada Mustafić.

Tadašnji glavni imam Mujdin Milaimi je istakao da se dešava mnogo nekorektnih stvari, kao i da se ne poštuje Ustav IZCG. Milaimi, koji je trenutno predsjednik Sabora IZCG, je kazao da je greška Fejzićeva kandidatura jer nema pet godina radnog iskustva.

Na osnovu zapisnika, OIZ je potom napravio pauzu u radu jer je Milaimija zvao Demirović koji mu je rekao da barski odbor ne treba da se izjašnjava „jer je kasno, a u pitanju su i političke igre sa IZ“.

Karastanović je, kako stoji u zapisniku, iznio stav da „nijedan kandidat ne treba da prođe ,jer političke stranke žele da postave reisa“.

Demirović je već godinama nedostupan za medije. Aktuelnom reisu je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša omogućio da otkupi dvosoban stan u Podgorici za 13 hiljada eura

„U ovom slučaju SDP urgira da postavi Alja Cikotića, a DPS Rifata Fejzića . Takođe, mislim da mi kao OIZ ne treba nikoga da podržimo“, rekao je Karastanović.

Mustafić je cijenio da treba podržati sva tri kandidata.

Prilikom tajnog glasanja, Fejzićevu kandidaturu je podržalo osam članova barskog OIZ, a Cikotića četiri.

Karastanović je na pitanje je li bilo urgencija DPS-a da Fejzić postane reis, u sms poruci kazao da bi bio Anštajn kada bi se mogao sjetiti šta se tačno dešavalo prije 12 godina. Ipak se sjeća da OIZ nije podržao aktuelnog reisa zbog političkog pritiska „već što je izbor kandidata za tadašnjeg reisa bio veoma loš“.

Karastanović je obrazložio da „se na drugoj strani nalazio kandidat koji je u tom periodu bio pobornik ekstremne struje (vehabija), te da bi njegov dolazak na čelo ove institucije Muslimane u Crnoj Gori prepoznao kao destruktivnu zajednicu“.

Milaimi nije odgovarao na pozive i sms „Vijesti“, a Fejzićev telefon je bio nedostupan.

Demirović je već godinama nedostupan za medije. Aktuelnom reisu je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša omogućio da otkupi dvosoban stan u Podgorici za 13 hiljada eura.

Mustafić: U IZ ne radim ni po diktatu BS, Fejzić dobar izbor

Mustafić je "Vijestima" rekao da su citati iz zapisnika njegova percepcija sugestija o izboru reisa koje su dolazile iz DPS-a i SDP-a, i da smatra da je izborom Fejzića napravljen dobar potez, o čemu, kako je naveo, govore rezultati.

"Tada nisam bio član nijedne partije, a to je bila moja percepcija na ono što su ljudi iz nekih krugova oko DPS-a i SDP-a sugerisali", rekao je on. Mustafić je kazao da odvaja svoj politički i angažman i IZ gdje je, kako kaže, aktivniji mnogo prije bavljenja politikom.

"Ja se zalažem da IZ bude van politike i nadnacionalna, isto bih rekao da ne želim da se reis, pa i manje funkcije, biraju po diktatu Bošnjačke stranke, ne želim da IZ trunimo politikom", rekao je Mustafić.

On je dodao da rezultati govore u prilog tome da su OIZ Bar i ostali odbori IZ napravili dobar izbor podrškom Fejziću.

"Izgrađeni su mnogi objekti, škole, IZ je razvila dobru komunikaciju sa građanima i državnim institucijama. Rezultati od Rožaja, Gusinja do Pljevalja pokazuju da smo napravili dobar izbor", naveo je Mustafić.

Uvijek aktivan pred izbore

Fejzić se uoči parlamentarnih i lokalnih izbora godine stavio na stranu BS, a na predsjedničkim je jasno podržavao Filipa Vujanovića.

Pred parlamentarne izbore držao je političke dresove u džamijama, a pozivao vjernike “da ne podrže one koji odlaze u Beograd da navijaju za rukometašice Crne Gore „pod istim barjakom (zastavom Crne Gore) pod kojom su počinjeni genocidi nad islamskim življem u Plavu, Gusinju i Šehovićima“.

Bonus video: