Damir Nikšić: Crnu Goru smo ostavili u nemilost diktatoru

Mi zaista jesmo glupi: svi kolektivno, regionalno i regularno pušimo tu priču za tinejdžere: "ko će prije đevojci"
50 pregleda 70 komentar(a)
Damir Nikšić
Damir Nikšić
Ažurirano: 27.04.2015. 09:25h

Bosanskohercegovački umjetnik Damir Nikšić ocijenio je da se Crna Gora sa svojim nedemokratskim režimom i diktatorom, političkim šverco-kartelom i policijskom državom, predstavlja kao primjer za sve druge države u regiji kada su u pitanju evroatlantske integracije. Nikšićevu poruku objavljenu na Facebooku prenosimo u cjelosti:

Ja sam se oduvijek čudio kako je Crna Gora uvela Euro, a da nikog nije pitala. (Mi u BiH imamo i tzv. Konvertibilnu marku koju ju je Švabo svez'o još prije dvadeset godina Euru za rep u odnosu 1:2, pa opet o Euru još ni govora, a da ne počinjem o zanovijetanju i uslovima: te Sejdić-Finci, te ovo, te ono...)

Čujem, čitam, cijeli svijet godinama bruji o dvadesetogodišnjoj diktaturi, apsolutizmu, totalitarizmu, tj. o obskurnom režimu u Crnoj Gori: o političkom kartelu na vlasti, o policijskoj državi ( najviše pendreka po glavi stanovnika u Evropi, vele ) - o režimskoj policiji u službi političkog kartela, o namještenim, tj. lažiranim izborima, o haraču vladajuće partije ( uveli procenat na platu za partijsku kasu, a da nisu ni pitali - doduše u državnim preduzećima, valjda da naplate reket za posao koji su "donirali" lojalnim građanima i partijskim članovima ), slušamo o državnom biznisu, o državi-firmi, o državnom švercu, kriminalu, o partijskim/državnim mogulima, tajkunima: dakle sve ono što slušamo, gledamo i vidimo o nekim drugim "nevaljalim diktatorima" i režimima u npr. Sjevernoj Africi ili još bolje - Južnoj Americi.

E sad, jednako kao i u Južnoj Americi, da se radi o lijevo, ili pro-rusko orijentisanom režimu i diktatoru, on bi letio kao i Viktor iz Ukrajine, raja bi bila potpomognuta svakojakim grantovima ambasada u borbi protiv nepravedne kriminalne vlasti, bilo bi Eura za još jedan Euromajdan. Ali pošto se, izgleda, radi o desničarskom ( oportunističko-demokratska partija izolacio-nacional-socijalista koji se "prilagođavaju" neoliberalnom vremenu - baš kao i svi drugi koji bi htjeli da se "prilagode" bez obzira na ideološku orijentaciju ) i što je najvažnije: pro-evroatlantski orijentisanom režimu i diktatoru, onda će Zapad i njegovi mediji zatvoriti oči na nedostatak demokratije, građanskih prava i sloboda u toj zemlji.

Neka se građani strpe sa demokratijom!

Geopolitički i geostrateški položaji i interesi su trenutno prioritet, a u takvim situacijama za demokratiju je obično zadužen NATO. ( Nakon što se Putin "uzjogunio" skupa sa Dodikom - ni Sejdić ni Finci nisu više prioritet u BiH, već odjednom u ovoj novoj 2015. slušamo "radosne vijesti" (Eurovanđelja) o ubrzanom putu BiH ka Evropi ).

Režim u Crnoj Gori je dovoljno mudar da shvati da je njegova budućnost u evroatlantskim integracijama, tj. drugim riječima: "južnoevropski diktator Montenegra" zna da bi u slučaju da se odluči za Ruse - rulja tj. "crnogorska ulica" imala dobro finansirana leđa i podršku Zapada da ga skine za tili čas. Ovako, u zagrljaju evroatlantskih integracija, diktator zna da će njegov režim ostati na vlasti, dok će raja dobiti go ku*ac od Zapada kojem savezništvo sa "ulicom" u tom slučaju neće ni trebati.

I upravo radi ovog načelnog dogovora i puta nas korumpirani i instruirani evropski parlamentarci, službenici i birokrate kao što je Jelko Kacin, patroniziraju kao mlade majmune i u četiri oka lažu na seminarima i skupovima kako je Crna Gora (sa svojim nedemokratskim režimom i diktatorom, sa svojim političkim šverco-kartelom, policijskom državom i odsustvom građanskih prava i sloboda) primjer, ponavljam - PRIMJER - za sve druge u regiji kada se radi o evroatlantskim integracijama. Ja ne znam koliko je on šteka cigara dobio od Diktatora ili ovih drugih "odozgo" da širi takvu propagandu, ali ako misli da je neko glup da popuši tu priču - onda je u pravu.

Mi zaista jesmo glupi: svi kolektivno, regionalno i regularno pušimo tu priču za tinejdžere: "ko će prije đevojci".

Glupi smo radi toga što smo zavađeni, podijeljeni, distancirani jedni od drugih - pa nam vladaju od nekud, kao uvijek i oduvijek, ne znajući da smo jedni drugima i najbliži i najpreći. Mi sami jedne druge ostavljamo na cjedilu i dopuštamo da nas pojedinačno šaltaju kao majmune.

Crnu Goru (demokratiju u Crnoj Gori, građane u Crnoj Gori, drugove, kolege u Crnoj Gori) smo ostavili na cjedilu, na milost i nemilost jednom režimu, jednom diktatoru samo radi toga što smo se poveli samopravičnim i revanšističkim, ali ništa manje nacionalističko-mahalsko-palanačkim razmišljanjem tipa:

"Šta nas briga za njih, oni su granatirali Dubrovnik!" ("Hrvati")

"Ko ih j*be, slali su dobrovoljce u Bosnu!" ("Bošnjaci")

"Neka im kad hoće da se odcjepljuju!" ("Srbi")

I tako ostadoše "Crnogorci", tj. građani Crne Gore, sami, baš onako kao što smo zapravo svi mi sami sa nama ovakvim zadrtim i zatucanim kakvi jesmo.

I dok mi mahalamo svako iz svog prkna, "oni gore" se sastaju o našem trošku, iza/preko naših leđa, našom budućnošću gloginje mlate i kroje nam svima mrku kapu.

Bonus video: