Vlada Crne Gore: Hrvatska je kršila protokol

“Slobodna Dalmacija” piše da Crna Gora računa na 2.020 kilometara kvadratnih hrvatskog mora i krši Protokol iz 2002.
329 pregleda 18 komentar(a)
Milo Đukanović i Zoran Milanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović i Zoran Milanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.04.2015. 05:37h

Hrvatski list “Slobodna Dalmacija” u subotu je objavio da Crna Gora računa na 2.020 kilometa kvadratnih hrvatskog mora, i krši na taj način Protokol o granicama između Hrvatske i SRJ, kao i da obje zemlje namjeravaju da istražuju ugljovodonik na tom prostoru. Iz Vlade su saopštili da sa crnogorske strane nijednom nije prekršen Protokol o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine.

"Povodom tvrdnji iznijetih u subotu, 25. aprila 2015. godine, u hrvatskom dnevnom listu „Slobodna Dalmacija“ u tekstu pod naslovom „Crna Gora otima hrvatsko more i vadit će naftu“, objavljenom na naslovnoj strani i na stranama 2 i 3 saopštavamo javnosti da Vlada Crne Gore nijednog trenutka nije prekršila Protokol o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine. Stoga je tvrdnja iznijeta u naslovu i u tekstu neistinita", saopšteno je iz Vlade, prenosi RTCG.

Iz Vlade su kazali da je upravo Crna Gora u cilju zaštite svojih interesa, uložila prigovor hrvatskoj strani i međunarodnim instancama zbog kršenja protokola prilikom raspisivanja hrvatskog tendera za davanje koncesija za istraživanje nafte i gasa u morskom području koji predstavlja spornu teritoriju, i da je crnogorski tender orijentisan na prostor koji pokriva jugoistočni dio podmorja Crne Gore, odnosno prema granici s Albanijom.

Hrvatski list piše da je Hrvatska protokolom iz 2002. odstupila od kriterijuma crte sredine, odnosno ekvidistance i tako smo Crnoj Gori privremeno, do konačnog utvrđivanja granice, ustupili 52,3 kvadratna kilometara teritorijalnog mora.

Sagovornica “Slobodne Dalmacije” šefica katedre za međunarodno pravo s Pravnog fakulteta u Splitu Vesna Barić-Punda, kazala je da je problem nastao 2011. godine.

“Novi problemi stižu 2011, kada je Vlada Crne Gore donijela odluku o određivanju blokova za istraživanje i proizvodnju ugljovodika, čija lateralna granica prema Hrvatskoj značajno odstupa od crte razgraničenja prema protokolu iz 2002. jer ima novi smjer prema Hrvatskoj“, navela je Barić-Punda.

Bonus video: