Vujičić: Prvi signali u otvaranju Tužilaštva

"Da li će neko za to odgovarati iz ugla tužilaštva jer postoje brojni primjeri gdje je tužilac po inerciji tražio pritvor bez detaljnog obrazloženja a sud to prihvatio", upitao je Vujičić, ukazujući da je u predhodnih pet godina Crna Gora na ime neosnovanog hapšenja i pritvaranja isplatila oštećenima više od pet miliona eura
0 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: VDT
Ivica Stanković, Foto: VDT
Ažurirano: 26.04.2015. 11:46h

Sastanak Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stankovića sa predstavnicima nevladinih organizacija prvi su signali u otvaranju Tužilaštva jer je ono u kontinuitetu prepoznato kao najzatvorenija institucija u državi, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Koordinator programa vladavine prave u GA Zoran Vujičić, koji je ispre te NVO prisustvovao sastanku, ocijenio je da je dobro je što je novi VDT inicirao sastanak sa NVO-ima i što je u njima prepoznao relevatnog partnera.

"Ovo su dobri prvi signali u otvaranju Tužilaštva u svom radu jer je ono u kontinuitetu prepoznato kao najzatvorenija institucija u zemlji", rekao je Vujičić agenciji MINA.

Stanković jesa saradnicima u petak razgovarao sa predstavnicima NVO sektora u Crnoj Gori, s ciljem, kako je saopšteno iz Tužilaštva, unaprjeđenja saradnje i stvaranja partnerskog odnosa sa nevladinim organizacijama,

Vujičić je objasnio da je pitao Stankovića šta je sa krivičnim prijavama GA koje su podnosili protiv Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori a na koje su ukazivali i Upravni sud poništavajući odluke o raspodjeli novca.

GA je, kako je rekao Vujičić, ukazala Stankoviću, da bi bilo jako značajno da se istraži konflikt interesa, neizvještavanju o utrošku novca i slično.

"Takođe izvještaji DRI su ovo takođe pokazali i tražili smo da tužilaštvo hitno pokrene postupak i da nas o tome informišu. Na žalost u predhodnom periodu nismo dobijali nikakve povratne informacije pa se nadamo da će sada stvari krenuti sa mrtve tačke", objasnio je Vujičić.

Prema njegovim riječima, Stankoviću je ukazano da je u predhodnih pet godina Crna Gora na ime neosnovanog hapšenja i pritvaranja isplatila oštećenima više od pet miliona eura.

"Da li će neko za to odgovarati iz ugla tužilaštva jer postoje brojni primjeri gdje je tužilac po inerciji tražio pritvor bez detaljnog obrazloženja a sud to prihvatio", upitao je Vujičić.

On je istakoa da su se za taj novac mogla napraviti dva vrtica ili jedna skola ili opremiti svi sportski tereni. "Da li će u narednom periodu biti vođena veća pažnja prilikom isticanja zahtjeva za pritvor".

Stankoviću je ukazano i na predmet iz afere Telekom upitan je dokle se sa tim stiglo.

"Da li je predmet konačno stigao i da li je preveden i kada će to biti? Dobili smo potvrdan odgovor i usled obimne dokumetacije na prevod će se potrošiti još dodatnog vremena", rekao je Vujičić.

Bonus video: