Drobnič: Uskoro otvaranje novih poglavlja

"Proces harmonizacije trebalo bi da teče odgovarajućom dinamikom koja neće učiniti da se sva energija usmjeri na npr.vladavinu prava, već bi trebalo da se i Vlada, i parlament, kao i privreda u cjelini, uključe na način da se energija koja se ulaže u ovaj proces rasporedi što racionalnije", poručio je Drobnič
70 pregleda 2 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: FDES
Mitja Drobnič, Foto: FDES
Ažurirano: 24.04.2015. 12:47h

Crnogorska Vlada, parlament i privreda u evropske integracije treba da se uključe tako da se energija koja se ulaže u taj proces rasporedi što racionalnije, ocijenio je Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitja Drobnič.

On je, na predavanju na Faklutetu za državne i evropske studije podsjetio studente da je Crna Gora otvorila 18 poglavlja, kao i da su dva zatvorena, dok će se uskoro otvarati nova poglavlja.

"Otvaranje poglavlja treba shvatiti kao administrativni korak koji će omogućiti resornom ministarstvu da brže ide ka zatvaranju istih", naveo je Drobnič.

On je istakao da i Evropska komisija i Vlada, i parlament treba da budu zadovoljni brojem otvorenih poglavlja”.

"Proces harmonizacije trebalo bi da teče odgovarajućom dinamikom koja neće učiniti da se sva energija usmjeri na npr.vladavinu prava, već bi trebalo da se i Vlada, i parlament, kao i privreda u cjelini, uključe na način da se energija koja se ulaže u ovaj proces rasporedi što racionalnije", poručio je Drobnič.

Kao tri ključne faze, kroz koje se može posmatrati napredak u pojedinim poglavljima, on je izdvojio harmonizaciju, odnosno prenos pravnog reda EU u pravni red Crne Gore; implementaciju i „prinudna primjena“ (odnosno način da se putem sudova postigne primjena).

"EU se može, kroz prizmu procesa pregovora i pristupanja, odnosno uslova koje treba dostići, smatrati kao “pokretna meta”, pa država koja joj pristupa mora da “trči brže od mete”, kako bi uspjela da se na dobar način uključi u evropske integracije", naveo je Drobnič.

Prema njegovim riječima, taj „tvrđi pristup“ nego što je bio ranije je bez dileme u interesu države kandidata, koja, kako je kazao mora da dođe spremna da odmah po pristupanju može koristiti sve povoljnosti koje EU pruža.

Kako je obrazložio Crna Gora trenutno može da od EU dobije oko 33 miliona EUR godišnje putem različitih grantova, dok bi po prijemu države u EU taj iznos bio deset puta veći.

Drobnič je, kako se navodi, kazao da je pored vladavine prava, jedan od novih prioriteta u pristupu proširenju i ekonomsko upravljanje, čiji je cilj da kroz mehanizme koordinacije ekonomskih politika unutar EU stvori temelj koji neće dozvoliti da ta organizacija ponovo uđe u krizu, ali i da bi se obezbijedila konkurentnost u globalnim okvirima.

"U tom smislu, i od Crne Gore će se očekivati jačanje konkurentnosti crnogorske privrede", poručio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i Evropska komisija ulaze u fazu u kojoj ekspertske misije dolaze i snimaju stanje, na osnovu čega je već identifikovan ograničeni kapacitet administracije.

"Posebno je apostrofiran značaj efikasne javne uprave u integracionom procesu Crne Gore i potrebna reforma javne uprave", ukazao je Drobnič.

Problem, koji, kako ističe Drobnič, nije karakterističan samo za Crnu Goru, jeste da nema odgovarajuću kadrovsku strukturu u javnoj upravi.

"Države kandidati će morati da praktično dupliraju strukturu, kako bi došle u poziciju da imaju sposobnosti da se nose sa novim zadacima", poručio je Drobnič.

Bonus video: