Kalač i Luboder dijele rožajski DPS

Mersudin Dautović i Bećir Kalač ozvaničili kandidature za mjesto šefa rožajskog DPS-a
407 pregleda 4 komentar(a)
Bećir Kalač, Mersudin Dautović, Foto: Dps.me
Bećir Kalač, Mersudin Dautović, Foto: Dps.me
Ažurirano: 24.04.2015. 06:35h

Mersudin Dautović i Bećir Kalač ozvaničili su kandidature za mjesto predsjednika Opštinskog odbora DPS Rožaja na konstitutivnoj sjednici tog odbora.

Bećir Kalač je brat od strica člana Predsjednišva DPS-a Nusreta Kalača, direktor je pošte u Rožajama, a predaje i na Univerzitetu u Novom Pazaru.

Dautović je bio jedan od najbližih saradnika Nusreta Kalača. Za vrijeme prethodne vlasti bio je glavni administrator u lokalnoj upravi, a sa Kalačem je bio blizak i mimo posla.

Pozicija Nusret Kalača je nepoznata, dok jedna stranka tvrdi da podržava Bećira Kalača, drugi tvrde da je upravo on predložio Dautovića za šefa odbora.

Bećira Kalača podržava dosadašnji predsjednik OO Šefkija Murić.

Sa druge strane, Dautovićeva najveća podrška je Salko Luboder, nekadašnji predsjednik OO DPS.

Nekoliko izvora „Vijesti“ tvrdi da je Luboder među prvima imao razgovor sa rukovodstvom partije u vezi sa njegovim političkim angažmanom. Spekulisalo se i da će on biti predsjednik novog OO. Kasnije je Luboder podržao Dautovića kako bi mu ovaj navodno obezbijedio mjesto u Glavnom odboru DPS -a.

Do vidljive podjele u rožajskom DPS-u došlo je u nedjelju na izbornoj konferenciji OO kada je, navodno, Dautović posumnjao u regularnost izbora.

I drugi izvori “Vijesti” iz DPS-a su potvrdili da su stigle pritužbe na regulanost izbora u DPS Rožaja, da je prebrojavanje glasova predugo trajalo, te da postoje sumnje da Nusret Kalač i Murić namještaju izbor članova OO koji bi Bećira Kalača podržali za novog predsjednika.

Te navode ranije su negirali Nusret Kalač i član Izvršnog odbora DPS-a Drago Čantrić. I Dautović tvrdi da je bilo regularno.

"Nemam nikakve dileme da je bilo namještanja izbora, sve je bilo regularno. Ništa nema ni od priče o raskolu, DPS je uvijek bio i ostaće jedinstven. A ja sam u njemu, bez krize identiteta i sa oba stopala. Prihvatiću sve što bude izbor partisjkih organa kao novo rješenje za šefa OO“, rekao je Dautović za “Vjesti”.

Kalač u odnosu na Dautovića, smatra jedan izvor „Vijesti“, ima blagu prednost jer potiče iz jednog od većih rožajskih plemena, u kojem je jako cijenjen. To je, kako je kazao, “u političkom smislu bitno“.

Bećir Kalač je nazvao "čaršijskim spekulacijama" tvrdnje o raskolu.

"Nikakvih podjela nema, koliko god bi to nekom odgovaralo. Odabrali smo kvalitetan odbor, od kojeg očekujemo snaženje partije, tako da će o nama najbolje govoriti postignuti rezlutati, koji će i najbolje odgovoriti glasinama“, rekao je Kalač.

Bonus video: