Region čvrsto usidren u procesu EU integracija

Ministri su se saglasili da fokus u narednom periodu prirodno ostaje na jačanju infratsrukturne povezanosti kao preduslova bržeg ekonomskog razvoja
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Ljubljana, Foto: Vlada Crne Gore
Igor Lukšić, Ljubljana, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.04.2015. 18:57h

Ministari vanjskih poslova u okviru Brdo procesa usvojili su danas zajedničku deklaraciju kojom se snažno potvrđuje da region zapadnog Balkana ostaje čvrsto usidren u procesu evropskih integracija.

Sastanak u Ljubljani, kojem je prisustvovao i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, otvorio je predsjednik Slovenije Borut Pahor, a prisutnima se obratio i komesar Evropske unije (EU) za proširenje i susjednu politiku, Johanes Han.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, u fokusu sastanka bila su pitanja vezana za dalje jačanje regionalne saradnje, sa osvrtom na konkretne projekte naročito u kontekstu Berlinskog procesa, kao i osnaživanje bezbjednosti i stabilnosti evropskog susjedstva.

“Na sastanku je usvojena i zajednička deklaracija kojom se snažno potvrđuje da region zapadnog Balkana ostaje čvrsto usidren u procesu EU integracije, kojem dodatno doprinosi sadržajna i kontinuirna saradnja među državama regiona u različitim oblastima”, kaže se u saopštenju.

Ministri su se saglasili da fokus u narednom periodu prirodno ostaje na jačanju infratsrukturne povezanosti kao preduslova bržeg ekonomskog razvoja i, u tom kontekstu, razmatrali buduće korake u pravcu implementacije zajedničkih napora ka definisanju jedinstvene liste prioritetnih projekata koji će doprinijeti boljem i kvalitetnijem povezivanju unutar regiona, a zatim i regiona sa EU.

Tokom sastanka je bilo riječi i o projektima u oblasti saniranja posljedica nedavnih poplava koje su zadesile region, kao i perspektivi jačanja i sprovođenja omladinskih politika te sveukupnom razvoju regiona zapadnog Balkana.

Sastanku su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Bosne i Hrcegovine, Kosova, Makedonije, Italije i Srbije.

“Zajednički je ocijenjeno da je saradnja među zemljama regiona veoma sadržajna i doprinosi uspješnosti procesa evropske integracije, a u razgovorima je bilo riječi i o aktuelnoj perspektivi regiona i budućim pravcima i mehanizmima unaprjeđenja, kako bilateralnih odnosa, tako i sveukupne regionalne saradnje”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: