Ura i Alfa centar: Mekejn ne može biti opravdanje Vladi

4 komentar(a)
Džon Mekejn, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Džon Mekejn, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.04.2015. 16:09h

Navodna poruka američkog senatora Džona Mekejna da će Crna Gora "možda morati da sačeka na izbor novog predsjednika SAD za članstvo u NATO-u ”, odnosno na Samit 2018. ne mogu biti opravdanje Vladi u slučaju da poziv za alijansu ne stigne, ocijenio je nezavisni poslanik Dritan Abazović.

U depeši crnogorske ambasade u Vašingtonu, koju je objavio “Dan”, navodi se da je Mekejn šefu diplomatije Igoru Lukšiću tokom martovskog sastanka u Vašingtonu kazao da će Crna Gora možda morati da sačeka na izbor novog predsjednika SAD za članstvo u alijansi.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su naveli da "iz razgovora sa svim zvaničnicima tokom posjete nedvosmisleno proizilazi ocjena i uvjerenje o tome da je Crna Gora veoma ozbiljan i realan kandidat za članstvo u NATO-u o čemu će se donijeti odluka do kraja godine”.

Crna Gora bi, kako je kazao Abazović, da je imala drugačiju vlast, poziv za članstvo dobila ranije.

"To se nije desilo isključivo zbog neispunjavanja obaveza i zadatka na domaćem planu. Od 2006. vlast je učinila sve “da odigra na dvije karte” - u ekonomskom smislu je mnogo više bila posvećena interesima ruskih tajkuna, dok je širila demagogiju da su posvećeni zapadnim vrijednostima”, rekao je Abazović.

Izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović rekao je da je prijem u NATO isključivo naše unutrašnje pitanje.

"Poziv će uslijediti kada NATO partneri procijene da je Crna Gora zreo, kredibilan partner, koji će sjutra odgovoriti svim izazovima".

Bonus video: