Pokret za neutralnost traži saslušanje Lukšića, Đukanovića i ministarke odbrane

Pokret za vojnu neutralnost Crne Gore smatra da, najprije Đukanović mora da položi odgovornost zbog, kako su kazali, spinovanja o podršci javnog mnjenja integracijama u NATO savez
75 pregleda 24 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2015. 16:05h

Pokret za vojnu neutralnost Crne Gore pozvao je predsjednika Odbora za bezbjednost Skupštine, Melvudina Nuhodžića, da sazove sjednicu tog tijela na kojoj bi povodom navodne depeše o posjeti šefa diplomatije Igora Lukšića Americi, bili saslušani on, premijer Milo Đukanović i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija saopštilo je da iz razgovora ministra Igora Lukšića sa svim zvaničnicima tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama nedvosmisleno proizilazi ocjena i uvjerenje da je Crna Gora veoma ozbiljan i realan kandidat za članstvo u NATO.

Iz tog resora reagovali su na tekst objavljen u dnevnom listu Dan, a u kom se, pozivajući se na dokument crnogorske ambasade u Vašingtonu, navodi da je predsjedavajući Komitetu za oružane snage Džon Mekejn, Lukšiću rekao da će Crna Gora morati da sačeka sledećeg američkog predsjednika da bi ušla u NATO.

Iz te organizacije su podsjetili da je depeša pokazala zahtjev savjetnika Baraka Obame i višeg direktora za Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, Čarlija Kapčana, kojim se ističe kako Crna Gora treba da obučava nacionalnu gardu Ukrajine.

“Imajući u vidu težinu i ozbiljnost informacija, Pokret za vojnu neutralnost poziva predsjednika Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore, Melvudina Nuhodžića, da u što kraćem roku sazove Odbor i da se na istom saslušaju: Đukanović, Lukšić i Pejanović Đurišić”, kaže se u saopštenju.

Pokret za vojnu neutralnost Crne Gore smatra da, najprije Đukanović mora da položi odgovornost zbog , kako su kazali, spinovanja o podršci javnog mnjenja integracijama u NATO savez.

Prema njihovim riječima, iz uvida u objavljenu dokumentaciju vidi se kako je od marta do novembra prošle godine podrška članstvu u NATO pala za čak 11 odsto.

"A premijer je govorio kako opada broj protivnika članstva u NATO, ističući da je broj građana koji su protiv integracija u NATO oko 42 odsto, a istraživanje pokazuje da je u pitanju 57 odsto”, dodaje se u saopštenju.

U Pokretu smatraju Lukšić mora da položi odgovornost, budući da je, kako su ocijenili, izdao nacionalne interese Crne Gore obavezujući se da će poštovati uslove iz hrvatskog tendera za istraživanje nafte i gasa u području Prevlake, bez obzira što je prethodno Crna Gora slala žalbe Ujedinjenim nacijama zbog odluke Zagreba da raspiše taj tender.

"...iako Lukšić direktno nije pomenuo Pokret, “svakom blago informisanom građaninu jasno je da se ova optužba odnosi, primarno, na naš Pokret, budući da se problemom vojne neutralnosti bave dvije NVO grupacije u Crnoj Gori”

"Depeša ambasade CG u SAD, koja je zavedena pod brojem 07/15-80/6-03, dodatno je pokazala da ne samo da Fransoa Oland (Francuska) stopiraju NATO proširenje, već da indirektno to rade i SAD. Naime, razgovor Lukšića i Mekejna ukazuje kako je vrlo moguće da će Crna Gora za svoje eventualne NATO integracije morati da sačeka “novog” predsjednika SAD”, naveli sui z te organizacije.

To, dodaje se, dodatno potvrđuje da je u martovskoj izjavi Fransoa Oland, ipak, mislio na Crnu Goru kada je isticao da NATO ne treba širiti.

"Pokret za vojnu neutralnost Crne Gore ostaje zaprepašćen zahtjevom o eventualnom obučavanju Ukrajinske nacionalne garde od strane Crne Gore, što involvira nužno saslušanje ministrake Pejanović pred Odborom za bezbjednost”, poručili su iz te organizacije, navodećida je izvjesno da poziva za NATO neće biti.

Oni su dodali da ostaje još da Đukanović položi račun javnosti koliko je koštala čitava propala kampanja NATO integracija.

"Osim navedene inicijative Pokret će u narednim danima protiv Lukšića podnijeti tužbu zbog brutalnog denunciranja da Rusija preko određenih NVO želi da destabilizuje Crnu Goru. U depeši, zavedenoj pod brojem 06/3516/7, koju je potpisala ambasadorka Crne Gore u Njemačkoj, Vera Joličić Kuliš, navodi se da Rusije preko crkvenih struktura, opozicije i određenih NVO želi destabilizaciju Crne Gore”, rekli su iz Pokreta.

Prema njihovim riječima, iako Lukšić direktno nije pomenuo Pokret, “svakom blago informisanom građaninu jasno je da se ova optužba odnosi, primarno, na naš Pokret, budući da se problemom vojne neutralnosti bave dvije NVO grupacije u Crnoj Gori”.

“Naš tim nikada nije bio u posjeti ambasadama Rusije i SAD, čime pokazujemo da i u tim stvarima držimo neutralan stav. A, s obzirom na naš finansijski izvještaj našeg Pokreta, koji je javan, uočljivo je da se ne finansiramo iz ruskih i američkih krugova”, zaključili sui z Pokreta.

Bonus video: