Krivokapić: Gorivo nije luksuz, već osnovna potreba

"Jasna je stvar, pored osnovnih egzistencijalnih potreba od kad čovjek postoji na planeti, vazduha i hrane, na modernom društvu je i električna energija i gorivo osnovna potreba"
83 komentar(a)
ranko krivokapić, Foto: Luka Zeković
ranko krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.04.2015. 14:37h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić rekao je da gorivo, kako je to ocijenio premijer Milo Đukanović, nije luksuz, već osnovna potreba u modernom društvu. Upitan da li je saglasan sa premijerom da je gorivo luksuz i da li smatra da postoji zakonski osnov za uvođenje takse na gorivo, Krivokapić je rekao da ne želi da komentariše Đukanovićeve izjave, ali je dodao da je gorivo osnovna potreba. On je kazao da se pri pisanju Ustava posebna pažna dala rješenju da se takse mogu uvoditi samo zakonima.

"Ostavljam to Ustavnom sudu, mislim da je krajnje vrijeme da ako želimo evroatlantske integracije da svaka institucija radi svoj posao i to brzo. Očekujem da će Ustavni sud brzo odlučiti o otme. Jasna je stvar, pored osnovnih egzistencijalnih potreba od kad čovjek postoji na planeti, vazduha i hrane, na modernom društvu je i električna energija i gorivo osnovna potreba", rekao je Krivokapić nakon sastanka sa predsjednikom parlamenta Gruzije Davidom Usupašvilijem.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da u susret kongresu Socijaldemokratske partije (SDP) nema podršku tri najveća odbora, barskog, podgoričkog i petnjičkog, i kako komentariše medijska spinovanja u smislu da sa sitih događaja u SDP-u stižu različite informacije, Krivokapić je rekao da je medijska scena devastirana. On je rekao da je to ukazano i u Deklaraciji POSP-a, osuđivanjem medijskih napada na progresivne političare i NVO aktiviste. "Dio tog spinovanja je kampanja protiv SDP-a" rekao je on.

Krivokapić je rekao da Kontinuirana kampanja protiv SDP traje mnogo više od izbornog procesa uoči Kongresa, i optužio pojedine medije za spinovanje informacija u vezi sa tom strankom.

Upitan da li je tačno da nema većinsku podršku u podgoričkom, petnjičkom i barskom odboru i da su visoki funkcioneri SDP-a na strani potpredsjednika Ivana Brajovića, Krivokapić je kazao da su ti navodi medijsko spinovanje.

"Činjenica je da je medijska scena u Crnoj Gori devastirana, do te mjere da su evropski parlamentarci imali potrebu da u zaljučcima ugradimo osudu obračuna pojedinih medija sa, kako formulacija stoji-progresivno orjentisanim političarima i nevladinim sektorom", kazao je Krivokapić.

Dodao je da je to najbolja potvrda do kog je stepena stigla medijska devastacija u Crnoj Gori, kao i kontinuirana medijska politika obračuna sa SDP-om.

"Tu je više medija, nije samo jedan. Neki su dužni da služe javnom interesu, a neki i ne moraju, ali u cjelini, ono što je specifično za Crnu Goru i što me iznenađuje, jeste što je ta dominancija suštinski vanjskih medija veća nego dok smo bili u zajednici sa drugom državom", naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, sve je to razlog zašto je devastacija tako velika. "A dio nje je i kontinuirana kampanja protiv SDP-a, koja traje mnogo više od izbornog, kongresnog perioda u toj stranci".

"To je nastavak koji je doživio svoje radikalne forme. I ja prepoznajem, i naše evropske kolege, te progresivno orjentisane političare, i evroatlantski sistem vrijednosti koje SDP zastupa. To je odgvor na ta pitanja, a sve ostalo su spekulacije koje ne zaslužuju izbiljan komenar", kazao je on.

Upitan u kakvim je odnosima sa protivkandidatom za funkciju predsjednika partije Ivanom Brajovićem, Krivokapić je rekao "kao predsjednik sa potpredsjednikom". On je dodao da još uvijek ne zna kada će tačno predati kandidaturu za reizbor na mjesto predsjednika, i da su mu očekivanja od kongresa "kao i do sada".

Predsjednik parlamenta je rekao da su bliskost ciljeva i problema sa kojima se suočavaju zbližile Crnu Goru i Gruziju, i da se dvije zemlje zajedno primiču NATO-u i EU. Usupašvili je rekao da međunarodni zakoni doprinose tome da svijet štiti jednako i male i velike države, ali da neke zemlje to ne poštuju.

"Gruzija je bila meta vojne agresije Rusije i određene teritorije su okupirane i danas. Nažalost, isto se dešava i u Ukrajini. Zahvalni smo crnogorskoj Vladi i parlamentu što podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije" rekao je on i dodao da "Gruzija neće biti ljubomorna ukoliko Crna Gora postane člancia Alijanse prije nje".

Bonus video: