Za rad poslaničkih klubova ide 30.000 eura mjesečno

Prema podacima Skupštine, poslanički klub DPS-a koji ima 29 poslanika, u martu je dobio 10.375, dok je klubu Nove srpske demokatije isplaćeno 3.708 eura
87 pregleda 0 komentar(a)
Skupština, Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Skupština, Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2015. 05:47h

Klub nezavisnih poslanika za plate savjetnika i stručnih saradnika mjesečno dobija 2.300 eura, što je skoro hiljadu eura više od kluba poslanika Bošnjačke stranke.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić nedavno je predložio promjenu skupštinskog poslovnika, u dijelu koji se odnosi na način formiranja novog kluba i finansiranje sekretara i savjetnika u klubu. Prema podacima Skupštine Crne Gore klubu nezavisnih poslanika u martu, prije nego što su im se pridružili Miodrag Lekić, Goran Danilović i Radovan Asanović iz Demosa, isplaćeno je 2.375, Bošnjacima 1.375 a klubu Albanske kalicije, HGI i Liberalne partije 1.708 eura. Ukupni troškovi svih klubova iznosili su 30 hiljada eura.

Skupštinskim poslovinkom predviđeno je da se klubovima moraju obezbijediti prostorije i tehnički uslovi za rad, srazmjerno broju članova. Poslanički klub može imati sekretara kluba koji prima platu iz skupštinskog budžeta. Poslanički klub sa više od pet poslanika može angažovati i jednog stručnog konsultanta. Na dodatnih 15 poslanika, klubovi mogu angažovati još jednog konsultanta.

Klub nezavisnih poslanika ima šest poslanika koje čine Bojanić i Dritan Abazović, bivši funkcioner Demokratskog fronta Novica Stanić i nekadašnji članovi SNP-a Neven Gošović, Velizar Kaluđerović i Obrad Gojković. Poslanički klub BS ima tri poslanika, dok klub albanskih stranaka, HGI i LP ima četiri poslanika.

Prema podacima Skupštine, poslanički klub Demokratske partije socijalista(DPS) koji ima 29 poslanika, u martu je dobio 10.375, dok je klubu Nove srpske demokatije isplaćeno 3.708 eura.

Prema poslovniku, poslanički klub mogu obrazovati najmanje tri poslanika.

Kako se navodi, klub sačinjavaju poslanici koji pripadaju istoj političkoj partiji ili koaliciji, ali u klub se mogu udružiti i najmanje tri poslanika iz različitih partija.

Uz savjetnike plate i za vozače

Poslanički klub Socijalističke narodne partije u martu je iz skupštinskog budžeta dobio 2.375 eura, dok je klubu Socijaldemokratske partije (SDP) isplaćeno 3.041 eura.

Kako navode u skupštini za finansiranje rada poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore u martu je iz skupštinskog budžeta isplaćeno 1.708 eura.

Poslaničkom klubu Demokratske narodne partije, koja ima tri poslanika, u martu je isplaćeno 3.333 eura. Za razliku od kluba Nove koja ima sekretara kluba, savjetnika i vozača skupštinskog auta, klub stranke Milana Kneževića ima jednog savjetnika i vozača.

Poslanički klubovi imaju pravo i na korišćenje skupštinskog vozila.

Bonus video: