Londonski sud prihvatio da važi stečaj u KAP-u

Dejstvom Naredbe Visokog suda pravde u Londonu obustavljen je postupak pred međunarodnom LCIA arbitražom u Londonu
2 komentar(a)
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2015. 10:58h

Visoki sud pravde u Londonu odbio je zahtjev VTB banke za izmjenu ranije donijete Naredbe toga suda o priznanju stečajnog postupka koji se vodi nad Kombinatom aluminijuma pred Privrednim sudom u Crnoj Gori, kao glavnog stranog postupka, saopštio je stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić.

Dejstvom Naredbe Visokog suda pravde u Londonu obustavljen je postupak pred međunarodnom LCIA arbitražom u Londonu, koji je pokrenut po tužbi VTP banke protiv KAP-a u stečaju, a radi nadoknade štete u iznosu većem 28 miliona eura. VTB banka je arbitražu pokrenula zbog prestanka Ugovora o kupoprodaji metala sa kompanijom Glenkor i Ugovora o finansijskom aranžmanu iz 2010.godine.

“Zahtjev VTB Banke da joj Visoki sud pravde odobri pravo na žalbu je odbijen.Odluka Visokog suda pravde u Londonu imaće pozitivan uticaj i na arbitražni postupak koji se vodi protiv KAP-a pred međunarodnom arbitražom u Beču, i veoma je značajno da jedan visoki strani sud, po prvi put, prizna stečajni postupak koji se vodi pred stečajnim sudom Crne Gore, i po Zakonu o stečaju CG“, istakao je Perišić.

On je naveo da je ovaj uspjeh rezultat timskog rada stečajne uprave i pravnih zastupnika KAP-a advokataVeska M.Božovića iz Podgorice, Melanie Van Leeuwen iz Pariza i Markosa Drakosa sa Kipra.

VTB Banku je pred međunarodnom arbitražom u Londonu, i pred Visokim sudom pravde u Londonu zastupala ugledna advokatska kancelarija King & Spalding International iz Londona koja zapošljava preko 1.000 advokata.

Bonus video: