Đukanović: Gorivo je za crnogorske uslove luksuz

"Radi se o proizvodu koji je u našim uslovima pokazatelj višeg kvaliteta života i luksuza i zato mi se čini vrlo logičnim i odgovornim što je Vlada opredjelila da upravo u vremenu kada je došlo do pojeftinjena cijena goriva, zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, podigne cijenu..."
1435 pregleda 430 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.04.2015. 18:49h

Uvođenje naknade za gorivo logičan je potez za popunjavanje budžetskih deficita, jer se radi o robi koja je za crnogorske uslove luksuz, izjavio je premijer Milo Đukanović.

Vlada je u četvrtak donijela odluku uvođenju takse od sedam centi po litru goriva, kako bi time finansirali izgradnju autoputa. Đukanović je kazao da je Vlada odlučila da dio deficita u javnoj potrošnji pokrije dodatnim zahvatanjem iz akciznih roba, kao što su naftni derivati.

"Radi se o proizvodu koji je u našim uslovima pokazatelj višeg kvaliteta života i luksuza i zato mi se čini vrlo logičnim i odgovornim što je Vlada opredjelila da upravo u vremenu kada je došlo do pojeftinjenja cijena goriva, zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, podigne cijenu i tako obezbijedi dio nedostajućih prihoda kojima bi rješavala deficite i obezbijdila uredno servisiranje kredita za unaprijeđenje putne infrastrukture", kazao je on nakon izborne konvencije podgoričkog odbora DPS-a.

Premijer je kazao da očekuje da ubistvo bivšeg poslanika LSCG Saše Markovića ukazuje na dodatnu potrebu dodatnog podizanja nivoa odgovornosti u nadležnim državnim službama počev od policije, navodeći da očekuje da će se uskoro saopštiti rezultati ubistva u Budvi. On je podsjetio da je novim sistemskim riješenjima izmijenjena uloga pojdinih državnih organa.

"Naglašena je uloga tužilaštva, a presudno važna uloga sudova i njihove kaznene politike, što bi sve skupa trebalo da obezbijedi veći nivo pravne kulture i sigurnosti. Sve ovo nalaže potrebu dodatnog zaoštravanja odgovornosti i podizanju nivoa efikasnosti u radu nadležnih, kako bi smo obezbijedili pravnu sigurnost i bezbijednost", kazao je on odgovarajući na pitanje da li je Markovićevo ubistvo poslednji signal da neko u javnoj bezbijednosti snosi odgovornost.

Na pitanje da li su tačni navodi da DPS podržava kandidaturu Ivana Brajovića za lidera SDP-a, Đukanović je kazao da to nije istina i da njegova stranka ima dovoljno svog posla.

"Ne pada nam na pamet da se miješamo u unutrašnja pitanja bilo kojeg političkog subjekta".

Đukanović nije želio da komentariše uslovo kažnjavanje Veselina Pejovića zbog napada na poslanika Nebojšu Medojevića, navodeći da su ukupna javnost i mediji skloni da analiziraju samo ono površinski dio problema. On je kazao da treba ući u dublju analizu ukupne odgovornosti za javno izgovorenu riječ, ne samo povodom Medojevićevog slučaja.

"Kada bi komentarisao sudsku presudu bio bi izložen prigovoru sudske vlasti da mi je malo posla u izvršnoj vlasti, nego da hoću i da sudim. Znate da je incidentu povodom Medojevića prethodila izjava-moj posao je da lažem. Zanimljivo je da nikoga od poslenika javne riječi nije zaintrigiralo je li zaista laganje i blaćenje ljudi u opisu posla političara. Morao malo dublje ući u problem, šta sve uzrokuje pojave koja onda bivaju predmet pravosudnog sankcionisanja", kazao je on.

Bonus video: