Adžić: Ne smijemo dozvoliti da od SDP naprave crnogorski "Jul"

Adžić smatra da na narednim izborima, kad budu organizovani, SDP treba da izađe samostalno, a da tek poslije izbora na osnovu vlastite snage i rezulata i drugih objektivnih političkih okolnosti pravi, principijelno i pragmatično, koalicone aranžmane
82 pregleda 37 komentar(a)
Novak Adžić, Foto: Boris Pejović
Novak Adžić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2015. 16:59h

Član Glavnog odbora SDP Novak Adžić saopštio je da će na Kongresu stranke glasati za Ranka Krivokapića.

On je uvjeren da će Krivokapić na Kongresu, koji je zakazan za 3. juna, ostvariti značajnu pobjedu.

Protivkandidat Krivokapiću za lidera SDP je potpredsjednik stranke Ivan Brajović.

"U unutarpartijskom takmičenju od, do sada, prijavljenih kandidata za predsjednika SDP Crne Gore, činjenica je da je, kako u ideološkom i političkom smislu, tako i pogledu svoje profesionalne biografije i ostvarenih rezultata na spoljno-političkom planu u pravcu pune afirmacije slobode i nezavisnosti Crne Gore, Ranko Krivokapić superioran u odnosu na svoje protivkandidate i mišljenja sam da on treba da bude reizabran za lidera SDP. Zato ga svesrdno podržavam, jer je on lider koji garantuje očuvanje i potvrđivanje samostalnosti SDP i čovjek koji se, ubijeđeno i energično, protivi naraslim tendencijama da se od SDP napravi crnogorski "Jul", odnosno, partija koja će biti ekspozitura nekih drugih i koja neće imati samostalnu ideologiju i politiku".

"Velikosrpska Crna Gora i Crna Gora sa tendencijom da bude ekonomski i socijalno pauperizovana i ugrožena, u kojoj, već dugo, postoji evidentni nepremostivi jaz između većinskog obespravljenog "proletarijata" i skoro nepostojeće "srednje klase" i manjeg broja monopolisanih ekstra-bogatih profitera, izraslih iz šinjela predatorskog "neokapitalizma" ovdašnje balkanske prvobitne akumulacije kapitala, i u jednom i u drugom slučaju nije prava Crna Gora i jedna i druga su mi podjednako daleko. Nije to ona Crna Gora za koju sam se borio čvrsto poput lovćenskog kamena, iz kojega sam ponikao, punih 25. godina", naveo je Adžić.

Dodaje da junaci istorije nijesu i neće biti oni kojima Crna Gora samo treba kao sredstvo radi ličnih interesa, položaja, moći, već oni koji se bore da Crna Gora bude ljudska zajednica slobodnih i ravnopravnih ljudi i građana i u kojoj je sloboda zajednice i sloboda pojednica konačna samosvrha i cilj njenog postojanja.

"Ranko Krivokapić je čovjek i političar kojemu je stalo do profilacije državnog, multinacionalnog i multivjerskog identiteta Crne Gore i koji baštini istinske vrijednosti socijaldemokratske političke misli i izgradnje države i društva "jednakih šansi" bez bilo koje, kakve i čije diskriminacije, te koji je odlučno opredijeljen ka stvaranju socijalno pravednijeg društva u Crnoj Gori i koji zagovara neophodne reformske procese koji su nužni ako Crna Gora hoće da ide putem prosperiteta, da ne bi građani Crne Gore bili čivčije na tuđem imanju, kao što su dominantno u današnjoj konstelaciji društvenih prilika i odnosa".

Krivokapić se, kako navodi Adžić, dosljedno zalaže da Crna Gora ostvari svoje strateške prioritete na unutrašnjem planu, koji su nužni za integraciju Crne Gore u NATO i u EU.

"A koji pozdrazumijevaju zaustavljanje negativnih tendencija i kontinuiranih procesa u pogledu štetnih ekonomskih ugovora i poslova koje nagrizaju poput kancera državno, ekonomsko i socijalno biće Crne Gore. Mislim da SDP Crne Gore treba da nastavi koalicionu saradnju sa DPS na principijelnim i partnerskim osnovama, a ne da mu se nameće da poslušnički prihvata i izvršava odluke drugih političkih subjekata. Takođe, mišljenja sam da u samom SDP-u treba, stati na put izvjesnim, lošim, kako po interese stranke, tako i po Crnu Goru i njenu budućnost, merkantilističkim tendencijama pojedinih državnih i lokalnih, familijarnih, seoskih, plemenskih i drugih umišljenih "dinasta" i "feudalaca" i očevidnom nepotizmu u kadrovskim kombinatorikama, kad su u pitanju javne ustanove, preduzeća, organi i službe".

Adžić smatra da na narednim izborima, kad budu organizovani, SDP treba da izađe samostalno, a da tek poslije izbora na osnovu vlastite snage i rezulata i drugih objektivnih političkih okolnosti pravi, principijelno i pragmatično, koalicone aranžmane.

Bonus video: