Dedović: Iskoristiti pozitivne ocjene iz Brisela

On je posjetu premijera Mila Đukanovića sjedištu NATO-a u Briselu i sastanak sa generalnim sekretarom, Jensom Soltenbergom, objasnio kao nastavak intenziviranih i fokusiranih dijaloga u duhu zaključaka sa samita Alijanse u Velsu
4 komentar(a)
Aleksandar Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Dedović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.04.2015. 10:22h

Crna Gora mora iskoristiti pozitivne ocjene iz Brisela i usmjeriti se na konkretan napredak u vladavini prava i donošenju presuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, ocijenio je izvršni direktor Alfa Centra, Aleksandar Dedović.

On je posjetu premijera Mila Đukanovića sjedištu NATO-a u Briselu i sastanak sa generalnim sekretarom, Jensom Soltenbergom, objasnio kao nastavak intenziviranih i fokusiranih dijaloga u duhu zaključaka sa samita Alijanse u Velsu.

Prema njegovim riječima, prednost posjete je što je Crna Gora još jednom jasno i nedvosmisleno potvrdila svoje spoljnopolitičko oprjedjeljenje u momentu kada se na geopolitičkoj mapi svijeta prepoznaju različita tumačenja i viđenja budućih geopolitičkih, bezbjednosnih i ekonomskih odnosa u kojima se pominje Crna Gora.

Sa druge strane, kako je naveo Dedović, bila je prilika da se iz Brisela ponovo čuju poruke ohrabrenja za nastavkom procesa, kao i izrazi “impresioniranosti” uspjehom koje Crna Gora postize.

Takve ocjene, kako je naveo, svakako gode i raduju, a građanima je ostalo da se nadaju i priželjkuju da dio ovih visokih ocjena makar dijelom i indirektno osjete u realnosti.

“U ovom momentu, potrebno je iskoristiti pozitivan vjetar iz Brisela i svu energiju usmjeriti na dva ključna izazova: konačno pomjeranje naprijed u oblasti vladavine prava sa konkretnim rezultatima, procesuiranjima i sudskim presudama za krivična djela korupcije i organizovanog kriminala”, rekao je Dedović agenciji MINA.

I pored naglašene retorike iz Podgorice, kako je naveo, nedostatak političke volje i odlaganje konkretnih poteza u ovoj oblasti mogu biti jedan od razloga da pozivnica do kraja godine ne stigne u Podgoricu.

“Najveci izazov sigurno ostaje nedovoljno visoka podrška crnogorske javnosti evroatlantskom putu. Očigledno je da ona stagnira, što se poslije devet godina kakve – takve kampanje ne bi smjelo komentarisati pukom “neinformisanošću” građana”, ocijenio je Dedović.

On je rekao da, ukoliko su svi saglasni da Crna Gora ove godine rješava najvažnije pitanje koje ce na dugi rok obezbijediti mir, sigurnost i stabilnost, onda se to mora pokazati i na djelu.

“Krajnje vrijeme je da se naše društvo odrekne loših navika, otpočne sa neselektivnom primjenom usvojenih zakona i depolitizacijom institucija sistema. To podrazumijeva i krupne, pa i bolne rezove ali ako smo iskreno posveceni izgradnji boljeg ambijenta budućim generacijama, vrijeme za taj posao je upravo sad”, poručio je Dedović.

Prema riječima Dedovića, mora se imati na umu da je svako udruživanje, pa i pristupanje političkim savezima i koalicijama, uz prethodnu saglasnost, stvar isključivo interesa obije strane.

Bonus video: