Đukanović sječe granu na kojoj sjedi: Marović opasan, ostao ili otišao

“Što god Đukanović uradi sa Marovićem, pogriješiće. Smjenjujući njega on šalje poruku svim “marovićima” u partiji da i njih čeka isto..."
271 pregleda 36 komentar(a)
Svetozar Marović, Igor Lukšić, Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Svetozar Marović, Igor Lukšić, Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.04.2015. 13:59h

Najave Filipa Vujanovića i Igora Lukšića da se ne kandiduju za potpredsjednike Demokratske partije socijalista (DPS) mogle bi pojačati pritisak na Svetozara Marovića da učini isto, dok bi lider Milo Đukanović time dobio priliku da se u vrhu partije okruži najodanijim kadrovima. Iako će jedinstvo partije biti ključni kriterijum pri izboru potpredsjednika, Đukanovićev odnos prema Maroviću mogao bi pokazati da li će nastaviti da kompromisima upravlja strankom ili će se direktno konfrontirati sa nepodobnim funkcionerima.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da će Marovićeva politička sudbina pokazati sa kojim nivoom kompromisa je Đukanović spreman da se suoči.

“Što god Đukanović uradi sa Marovićem, pogriješiće. Smjenjujući njega on šalje poruku svim “marovićima” u partiji da i njih čeka isto. Ako ne smijeni Marovića konfrontira se sa zahtjevima EU. U obje varijante suštinski sječe granu na kojoj sjedi”, smatra Uljarevićeva.

Pravdajući se obavezama na čelu države, Vujanović je najavio da će mjesto potpredsjednika stranke prepustiti nekome ko će je aktivno obavljati, dok je Lukšić ranije kazao da se neće kandidovati za stranačke funkcije. Gotovo je izvjesno da će za potpredsjednika biti kandidovan potpredsjednik Vlade Duško

Marković, dok bi na kongresu 20. juna poslanik Mevludin Nuhodžić mogao biti kandidovan kao predstavnik manjina, a direktorka Montenegro airlinesa Daliborka Pejović kao predstavnica žena. Iako tradicionalno dobija glasove Bošnjaka i Albanaca, DPS je jedina građanska stranka koja do nikad nije imala predstavnika manjina u stranačkom rukovodstvu.

Uljarevićeva smatra da su odluke aktuelnih potpredsjednika da se povuku iznuđene, podsjećajući da je Lukšić mlad političar sa zavidnim međunarodnim dignitetom, ali i hroničnim problemom utemeljenja u partiji.

“Tu je i dodatno opterećenje iznevjerenih očekivanja lidera DPS-a kojem ovaj više ne vjeruje. Vujanović je dio stare garde i političar koji traje zahvaljujući sposobnosti da ne talasa i da uvijek prati jaču struju. On je neko ko će biti zadovoljan i pristojnim diplomatskim položajem, lojalan interesima partije i njenog lidera. Zato je i jasno da je povlačenje Lukšića iznuđeno, a Vujanovića očekivano”, smatra ona.

Bonus video: