Damir Nikšić u odboru Pokreta za neutralnost Crne Gore

"Kamen neutralnosti koji su današnje vlade, tj. zidari svjetske politike odbacili - mora postati ugaonim kamenom svojevrsnog globanog "građanskog pokreta neutralnih"."
8 komentar(a)
Damir Nikšić
Damir Nikšić
Ažurirano: 15.04.2015. 10:25h

Bosanskohercegovački umjetnik Damir Nikšić postao je član Međunarodnog savjetodavnog odbora Pokreta za neutralnost Crne Gore.

"Suprotstaviti se novim podjelama i preraspodjelama konačno se može samo svojevrsnim “građanskim pokretom neutralnih”. Zato Pokret za vojnu neutralnost Crne Gore vidim kao sjeme jedne takve šire globalne ideje, tj. poruke. Ono je začeto iz konkretnog problema, konkretne političke dileme koja, po mom mišljenju i uvjerenju, treba i mora prerasti politički, ideološki, nacionalni, regionalni okvir te iz tog sjemena, iz te crnogorske tačke, kako ja vidim i kako bih želio vidjeti, proklijati i izrasti u veliki upitnik, veliko pitanje: ultimativno filozofsko pitanje globalne ideologije i kulturne hegemonije današnjice - pitanje neutralnosti, navodi se u saopštenju Nikšića.

On smatra da se pitanje neutralnosti mora rezonirati rezonancijom rezonovanja u mnogim glavama "kao neupražnjeno, tj. slobodno mjesto: slobodna pozicija, ili još bolje: slobodna intelektualna teritorija i zajednička svojina".

"Kamen neutralnosti koji su današnje vlade, tj. zidari svjetske politike odbacili - mora postati ugaonim kamenom svojevrsnog globanog "građanskog pokreta neutralnih". Na kraju krajeva, ako se vraćamo na stare pozicije, tj. ako globalno činimo zaokret ka blokovskoj podjeli i hladnom ratu, ako se stare pozicije ponovo zauzimaju i utvrđuju, onda, bez obzira šta današnje vlade/administracije odlučivale, mi danas, kao slobodni ljudi, slobodni građani, ujedinjeni u svojevrstan globalni, transnacionalni “građanski pokret neutralnih” možemo komunicirati i tvrditi poziciju “nesvrstanih” koja je ostala upražnjena"

Damir Nikšić je studirao na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za slikarstvo. U periodu 2000-2004. godine studirao je na postdiplomskom studiju na University of Arizona, SAD. Magistrirao je 2004. godine vizelnu umjetnost (novi žanr) i istoriju umjetnosti.

Između ostalog, bio je član umjetničke grupe Maxumim, izlagao je na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u internacionalnoj selekciji i predavao je na Northwestern University u Evanstonu, SAD. Danas živi u Sarajevu.

Bonus video: