Vujanović: Nemam ambiciju da zadržim funkciju potpredsjednika DPS

Vujanović kaže i da koalicija sa SDP-om nije završena i da je cilj te koalicije dobijanje poziva za NATO
27 komentar(a)
Filip Vujanović Bar, Foto: Anto Baković
Filip Vujanović Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 13.04.2015. 21:21h

Predsjednik Crne Gore i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović kazao je da bi funkciju potpredsjednika partije prepustio nekome ko će je aktivno obavljati.

"Ja se ponašam kao predsjednik svih građana i ne učestvujem u partijskim djelovanjima. Nemam ambiciju da zadržavam funkciju potpredsjednika DPS-a. Mislim da je sa aspekta djelovanja DPS-a aktivna pozicija tako visokog partijskog funkcionera značajna i tu funkciju treba prepustiti nekome ko bi bio aktivan. Želim da u DPS-u nađu razumijevanja za takav stav", rekao je Vujanović u emisiji "Replika" na RTCG.

Na pitanje da li će Duško Marković i Mevludin Nuhodžić biti novi potpredsjednici DPS-a, Vujanović je saopštio da se ne bi upuštao u kadrovske procjene.

Vujanović kaže i da koalicija sa SDP-om nije završena i da je cilj te koalicije dobijanje poziva za NATO. On podsjeća na više slučajeva nesklada u odlukama između Vlade i Parlamenta.

Vujanović nije iznenađen odlukom Rojal grupe da odustane od Kraljičine plaže.

"Mi ostavljamo utisak partnera koji nije ozbiljan", kazao je predsjednik Crne Gore i podsjetio da smo ugovor potpisali, a nakon toga odustali od posla.

Vujanović nije želio da komentariše eventualni samostalan izlazak DPS-a i SDP-a na naredne izbore.

"Ja samo smatram da se mora stvoriti harmoničan odnos u funkcionisanju koalicije", poručio je Vujanović.

Predsjednik kaže da mu je cilj da učestvuje u promociji Crne Gore, te da ne razmišlja o budućem političkom angažmanu.

"Svima je jasno da 9. maja treba da budem u Crnoj Gori"

On je rekao i da 9. maja treba da bude u Crnoj Gori i da iskaže poštovanje prema antifašizmu Crne Gore i tome, kako kaže, ne može podrediti ništa, pa ni učešće na vojnoj paradi u Moskvi. To što neće biti na proslavi u Moskvi je potpuno "domaća odluka", na koju ne očekuje negativne reakcije iz Rusije.

"Svima mora da bude jasno da ja treba da budem u Crnoj Gori, da iskažem poštovanje prema antifašizmu Crne Gore, da učestvujem u obilježavanju 70 godina antifašizma Crne Gore i da tome ne mogu pretpostaviti ništa, pa ni učešće na vojnoj paradi u Moskvi", saopštio je Vujanović.

On je kazao i da je krajem februara dobio pismo SUBNOR-a, u kojem predlažu da se u Crnoj Gori obilježi 70 godina antifašizma, nakon toga je,podsjeća, formiran Koordinacioni odbor.

"Ja sam govorio i na 60 godina obilježavanja pobjede nad fašizmom, na svečanosti u CNP-u", podsjetio je Vujanović i dodao da je dužnost predsjednika da bude na obilježavanju jednog tako velikog događaja.

"Ja ne mogu da zamislim da neko u Crnoj Gori smatra da ja treba da budem u Moskvi, a da ne budem u Podgorici", saopštio je Vujanović. "Ništa nema ni posebno ni iznenađujuće u odluci da ja budem u Podgorici",rekao je crnogorski predsjednik i podsjetio da je bio na paradi u Moskvi kada se obilježavalo 65 godina pobjede nad fašizmom.

Vujanović je rekao da je julu prošle godine od ruskog predsjednika Vladimira Putina dobio poziv za učešće na paradi u Moskvi, a mjesec kasnije je poslao prvi odgovor.

"Imao sam odgovor koji je bio pozitivan, iskazujući divljenje prema žrtvama Rusije u antifašističkom pokretu… Podrazumijeva se ako se u međuvremenu dogodi nešto što vas obavezuje da ostanete u svojoj zemlji da ćete na odgovarajući način o tome obavijestiti predsjednika koji vas je pozvao i ja sam to naravno učinio i ne vidim da tu ima išta što treba objašnjavati i da je u bilo kom diplomatskom sadržaju napravljen neki propust", rekao je Vujanović.

On smatra da Rusija na njegovu odluku neće negativno reagovati jer je "podrazumijevajuće da ja budem u Crnoj Gori", kazao je Vujanović i istaka i da je na Koordinacionom odboru apsolutno imao podršku predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Niko iz EU ili sa Zapada nije uticao na odluku da ne ide u Moskvu

Crnogorski predsjednik je takođe istakao da na odluku da ne ide u Moskvu, nije uticao niko iz Evropske unije ili zapadnih centara moći.

"To je potpuno domaća odluka, odluka poštovanja prema onome što su ratni veterani Crne Gore i antifašisti Crne Gore... To je razlog zbog kojeg ja ostajem ovdje i to je razlog zbog kojeg sam ja uvjeren da će Rusija da razumije da smo imali potrebu da obilježimo u Crnoj Gori nešto što je vrijednost ukupnog antifašizma i da iz Crne Gore poštujemo ono što je Rusija uradila za antifašistički pokret", tvrdi Vujanović.

Očekuje da će Crna Gora do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO i vjeruje i da se Rusija neće protiviti ulasku Crne Gore u Alijansu.

"Rusija će razumjeti da je suvereno pravo Crne Gore da opredijeli svoje članstvo u NATO", smatra Vujanović.

Bonus video: