Biznis i politika: Radović bi svoju TV da „zakači” na opštine

Radović predložio da opštinama, bez naknade, ustupi po 16 odsto vlasništva
137 pregleda 21 komentar(a)
Slobodan Radović Krušo (Novina)
Slobodan Radović Krušo (Novina)
Ažurirano: 13.04.2015. 13:45h

Hercegnovski biznismen, vlasnik TV “Boka” i predsjednik Grupe građana „Izbor“ koja sa DPS-om čini lokalnu vlast u najvećem bokeljskom gradu Dušan Radović, namjerava da svoju privatnu televizuju djelimično prebaci na budžete lokalnih uprava u Boki.

To je potvrđeno „Vijestima“ iz krugova bliskih rukovodstvu Radovićeve televizije.

TV Boka već više od tri mjeseca nije isplatila ni centa zaposlenima i spoljnim saradnicima. Njima se Radović preko svoje bliske saradnice, finansijskog menadžera televizije i odbornice „Izbora“ Nataše Martić već mjesecima „pravda“ da je „TV u trenutnoj krizi“ i da će zarade na koje čekaju još od kraja prošle godine, „dobiti sjutra, prekosjutra“.

„Gazda je predložio lokalnim upravama Herceg Novog, Kotora i Tivta da svakoj od opština, bez naknade ustupi po 16 odsto vlasništva u TV Boka, a da on zadrži 52 odsto. Opštine bi trebalo da preuzmu obavezu finansiranja srazmjerno svom vlasničkom udjelu, a kompletna kontrola nad poslovanjem i uređivačkom politikom TV Boka bi u suštini, ostala u Radovićevim rukama“, kazao je sagovornik „Vijesti“.

Sve to, prema njegovim navodima, odradilo bi se bez tendera, iako je riječ o sredstvima iz javnih fondova, a uz priču da će TV Boka postati regionalni javni servis za tri bokeljska grada.

TV Boka je u kampanji za prošlogodišnje lokalne izbore odradila lavovski dio posla u promociji političkih stavova svog vlasnika i „Izbora“, koji je tada kritikovao i DPS. Tada su primanja zaposlenih TV Boka redovno isplaćivana, ali su problemi u isplati zarada i honorara nastali maltene odmah po okončanju izbora na kojima je Radovićeva politička grupacija sa devet osvojenih odborničkih mandata, sebi obezbijedila presudnu ulogu u tome ko će formirati novu lokalnu vlast u Herceg Novom.

U budžetu SO Herceg Novi za ovu godinu koji je usvojila nova vlast „Izbor“ - DPS, pored stavke od 200 hiljada eura za finansiranje nepostojećeg lokalnog javnog servisa RTV Herceg Novi (postoji radio, ali ne i televizija), stoji i stavka „izdaci za proslavu praznika grada, prostore u medijima i TV“ za kojuj je predviđen utrošak od, čak, 265 hiljada eura. Radović i njegova prva saradnica Nataša Martić nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, poslata elktronskom poštom.

Novosel dobio predlog od Gojkovića

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) potvrdio je „Vijestima“ da je dobio preliminarni predlog da ta opština preuzme dio vlasništva i obaveze finasiranja u Radovićevoj televiziji. On je, međutim kazao da ga nije nije uputio sam Dušan Radović, već kolega po gradonačelničkoj funkciji - predsjednik opštine Herceg Novi Nikša Gojković.

„Gojković mi je nešto u tom smislu predložio, ali se nisu pominjali nikakvi konkretni procenti u vlasništvu. Zasada nismo puno odmakli u tim razgovorima“, kazao je Novosel .

Bonus video: