Vučinović: Lukšić je imao vremena da ispita moguće malverzacije Đukanovića

Iako je konstatovala da su „novinari uvijek malo tendenciozni“, ministarka je potvrdila novinarki HRT-a da je svog sina takođe zaposlila u državnoj upravi
29 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Boris Pejović
Marija Vučinović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2015. 12:57h

Predsjednica HGI i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović kazala je da ne osjeća krivicu za imidž korumpiranosti, kriminala i nedemokratičnosti koji prati Vladu premijera Mila Đukanovića sa čijom je DPS njena partija dugogodišnji koalicioni partner.

Vučinović je poručila da je bivši premijer Igor Lukšić, nakon privremenog povlačenja Đukanovića iz vrha vlasti, imao dvije godine priliku da vodi državu, a time i mogućnost da pokrene rješavanje spornih i kontroverznih stvari za koje se vezuje Đukanovićevo ime.

„Ja se tu ne osjećam krivom, jer je aktuelni premijer, ako ja to mogu tako pričati, dao mogućnost i dvije godine se pomaknuo sa tog mjesta i dao prostora Igoru Lukšiću da on vodi državu. Tada je bilo mogućnosti da se vjerovatno razotkriju eventualne nekakve malverzacije po tom pitanju, što ja ne želim da pričam. Međutim, nakon dvije godine Lukšićevog mandata, ipak je DPS odlučila da će mjesto premijera najbolje obnašati Đukanović i on je kao mandatar izabran,“ kazala je Vučinović u intervjuu za HRT, koji možete ispratiti na ovom linku.

Na pitanje kakav je zapravo Đukanović, predsjednica jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori je kazala da je lider DPS „razuman čovjek, čovjek koji, sa kojim kada se sarađuje, je potpuno drugačiji.“

"Apsolutno je čovjek za saradnju i divno je sa njim sarađivati. Čovek se na njega može osloniti da ono što kaže, će i ostvariti,“ kazala je Vučinović na što je novinarka HRT-a kroz smijeh prokomentarisala da se čelnici HGI i ministarki bez portfelja „smiješi negdje mjesto ambasadora, kako ste diplomatski odgovorili.“

Obrazlažući svoj i politički kredo HGI, Vučinovićka je i HRT-u ponovila da se oni vide samo u vlasti jer iz te pozicije mogu najbolje „pomagati“ svom biračkom tijelu.

Na novinarkin komentar da bi, s obzirom na resurse, nepunih 700 hiljada građana Crne Gore morali „živjeti puno bolje“ i da su „velike razlike“ u platama među ljudima koji rade u Vladi i ostalih zaposlenih, ministarka je kazala da je prosječna plata u Crnoj Gori 450 eura i da „nema podatak da mladi ljudi napuštaju Crnu Goru“ i odlaze u svijet u potrazi za boljim životom.

„Ne slažem se sa vama da je ministarska plata od 1.100 eura velika jer treba da postoji ta razlika jer je odgovornost neuporedivo veća. Da li je ta razlika toliko velika ? Mislim da nije – sve je to jedan raspon u odnosu i na odgovornost koja se nosi,“ poručila je Vučinovićka, čija su zvanična mjesečna primanja, prema najnovijem imovinskom kartonu, 1.739 eura. Pored ostaloga, u tu sumu ulazi i 110 eura koliko ministarka dobija za „odvojeni život“, jer pet dana sedmično radi i živi u Podgorici u službenom stanu. Prvih osam mjeseci svog mandata, ona je, kako je kazala HRT-u, svakodnevno putovala službenim „mercedeseom“ Vlade Crne Gore iz Tivta na posao u Podgoricu i nazad jer je toliko dugo trajalo „opremanje službenog praznog stana koga sam dobila na korišćenje u Podgorici.“

Ministarka je negirala da je u državnoj upravi zaposlila najmanje šest svojih stranačkih kolega iz HGI, o čemu su prošle godine pisale „Vijesti“.

„Nisam! Taj tekst je tendenciozno napisan, ali vam ja mogu kazati da manjinski narodi u Crnoj Gori, upravo zbog svoga nestanka, imaju i prednost prilikom zapošljavanja. To im omogućava zakon o afirmativnoj akciji i da sam ja to čak i učinila, bila bih zakonski apsolutno u pravu,“ poručila je Vučinović. Iako je konstatovala da su „novinari uvijek malo tendenciozni“, ministarka je potvrdila novinarki HRT-a da je svog sina takođe zaposlila u državnoj upravi.

„Slušajte, sin je jedan od mnogih koji rade u državnoj upravi,“ istakla je Vučinović.

Njen sin Davor kao pripravnik ,počeo je da radi 2013. u Ministarstvu održivog razvoja i turizma za što je tada, prema majčinom imovinskom kartonu, primao platu od 295 eura.

Šta je lani govorila ministarka Vučinović

Vučinović je maja prošle godine, gostjući u programu kotorskog Skala radija, priznala je da se u organima državne uprave zapošljava po partijskom ključu i istakla da je lično ona na taj način zaposlila šest članova HGI.

„Znate kako - svakoga, što ono kažu, boli svoj problem. Onaj ko je nije zaposlen očekuje da bude zaposlen i to je prirodno. Ja ću vam kazati – shodno našoj afirmativnoj zastupljenosti, sa mjesta ministarke, ja sam u ovu godinu i po dana, koliko mi traje mandat, obezbjedila šest radnih mjesta našoj mladosti. Ja ću to otvoreno kazati!,“ saopštila je tada Vučinović.

Na pitanje novinara da li je logično da neko bude zaposlen samo zbog pripadanja ovoj ili onoj partiji, te „da li je dovoljno biti Hrvat, pa obezbjediti sebi radno mjesto i sve one privilegije koje iz tog nacionalnog korpusa, po njihovom shvatanju, treba da im proisteknu“ i da li su to kadrovi koje je ona zaposlila, zaslužili, Vučinović je odgovorila da su njeni partijski drugovi „to upravo zaslužili“.

„Zaslužili su oni to i svojim kvalifikacijama, ali su to isto tako zalužili i svojim učešćem u našoj stranci. Za nas od njih nije bilo boljih. Oni su apsolutno ispunili uvjete koji su se tražili za ta mjesta,“ kategorična je bila predsjednica HGI.

Bonus video: