Sa čelnicima EU i NATO o napretku u pregovorima, korupciji i slobodi medija

Teme sa Tuskom će obuhvatiti reforme u Crnoj Gori i stanje u regionu, s mogućim osvrtom na krizu u Makedoniji i na poboljšanje prilika u Bosni i Hercegovini
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.04.2015. 12:41h

Premijer Milo Đukanović sjutra će u Briselu razgovarati s čelnicima EU Donaldom Tuskom i Žan-Klodom Junkerom o napretku Crne Gore u pregovorima o članstvu s Unijom i o potrebi da se osnaže vladavina prava, nezavisnost pravosuđa i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

To su agenciji Beta prenijeli izvori bliski predsjednicima Evropskog savjeta - Tusku, i Evropske komisije - Junkeru.

Junkerova portparolka Nataša Berto je precizirala da će među temama razgovora predsjednika Evropske komisije s Đukanovićem biti i jačanje slobode medija u Crnoj Gori.

Nije predviđeno, dodala je Nataša Berto, da Junker i Đukanović poslije sastanka održe konferenciju za štampu.

Zvaničnici u kabinetu Tuska su rekli agenciji Beta da je Đukanović tražio da se sastane s predsjednikom Evropskog savjeta radi razgovora o otvaranju novih poglavlja u pregovorima o prijemu Crne Gore u EU.

Biće to, kako je rečeno, rutinski sastanak, a teme će obuhvatiti reforme u Crnoj Gori i stanje u regionu, s mogućim osvrtom na krizu u Makedoniji i na poboljšanje prilika u Bosni i Hercegovini.

Tusk i Đukanović će poslije susreta dati izjave za medije.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han će s Đukanovićem razgovarati u srijedu.

Kako je najavljeno iz Podgorice, crnogorski premijer će se u Briselu sastati i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Đukanovićevi susreti sa najvišim zvaničnicima EU i NATO "predstavljaju nastavak intenziviranog i fokusiranog dijaloga Crne Gore" sa sjevernoatlanskim savezom "u susret očekivanoj odluci" o pozivu za članstvo, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Posjeta je i u funkciji "afirmacije dosadasnjih rezultata i programiranja neposrednih obaveza u pregovaračkom procesu sa Evropskom Unijom", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: