Amfilohije: Ako je Malofejev grešan, ovaj ga oganj spašava

Svi smo grešni i sigurno da ni on sebe ne smatra bezgrešnim, kazao je Amfilohije o Malofejevu, koji je platio donošenje ognja
361 pregleda 65 komentar(a)
Konstantin Malofejev (novina)
Konstantin Malofejev (novina)
Ažurirano: 13.04.2015. 06:30h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da nije čuo za Fond Svetog Vasilijia Velikog i da ne poznaje osnivača, ruskog oligarha Konstantina Malofejeva, koji je organizovao i finansirao donošenje blagodatnog ognja u Srbiju i Crnu Goru.

“Ne poznajem tog čovjeka i prvi put čujem za tu fondaciju”, kazao je “Vijestima" Amfilohije. On je objasnio da je blagodatni oganj iz Jerusalima donio episkop slavonski Jovan (Ćulibrk), koga je poslao patrijarh SPC Irinej.

“Poslat je sa našim blagoslovom i on je sveti oganj donio u tri fenjera: jedan za Beograd, jedan za Cetinje i Podgoricu i treći za Banjaluku”, kazao je Amfilohije. Komentarišući da je na čelu Fonda čovjek koji je povezan sa proruskim separatistima u Ukrajini i na listi je ruskih državljana kojima je Evropska unija uvela sankcije, Amfilohije je kazao da su “na evropsko crnoj listi bili i Petar II Petrović Njegoš i Sveti Petar Cetinjski”.

“Jedno je sigurno, ako je on pomogao da iz Jerusalima oganj dođe u Rusiju, Ukrajinu, Beograd i kod nas, to neka mu bude na spasenje, u znak njegovog pokajanja. Svi smo mi ljudi grešni i sigurno da ni on sebe ne smatra bezgrešnim. Mi sudimo po ovom djelu, a to je veliki Božji dar. Ja blagodarim Bogu i svakome ko je doprinio da prvi put u istoriji Crne Gore taj blagodatni oganj stigne ovdje na prosvećenje i osvećenje svih nas i na buđenje u svima nama istinske Božje, nesebične ljubavi”, kazao je Amfilohije.

I paroh podgorički i direktor Radija Svetigora Predrag Šćepanović kazao je da prvi put čuje za Malofejeva.

“Nije mi poznato to ime. Znam da je iguman Cetinjskog manastira Metodije donio oganj u Crnu Goru, a u pratnji blagodatnog ognja bio je episkop Jovan, bivši monah Cetinjskog manastira i profesor Bogoslovije. On je u pratnji državne delegacije Srbije donio blagodatni oganj u Beograd, a iz Beograda je Metodije donio u Podgoricu i druge gradove”, kazao je Šćepanović.

Malofejev je milijarder blizak predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, a označen je kao glavna veza između separatista i Kremlja. Malofejev je poznat po finansiranju oružane grupe koju vodi "ministar obrane" samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" Igor Strelkov, koji je bio šef njegovog obezbjeđenja. Bivši lider Donjecke republike Aleksandar Borodaj bio je PR agent Malofejeva.

Crnom Gorom brišu stražnjicu Evrope

Nakon liturgije Amfilohije je rekao da vlast hoće da ujedini Crnu Goru ne sa pravom Evropom već sa onom koja nas je bombardovala u Prvom i Drugom svjetskom ratu i koja je preko svog NATO pakta zatrovala Evropu mržnjom.

"Vlast je dovela do mnogih raskola u Crnoj Gori i na temeljima tih raskola predstavljaju Crnu Goru kao krpu kojom treba da kroz NATO integracije "obrišu stražnjicu Zapadne Evrope".

On je dodao da Crna Gora treba da pomogne Evropi da rasformira NATO. On je optužio NATO da je "zario krvavi bratoubilački nož Ukrajini".

Amfilohije je poručio i da je vlast sve privatizovala i da je jedino ostalo da privatizuju hramove i ćivot Svetog Petra Cetinjskog

Mihailo: To je štafeta Srpske pravoslavne crkve

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, Mihailo, rekao je da je blagodatni oganj "neka vrsta štafete SPC".

"Evo je i vječna vatra stigla ili od Nemanje ili od Svetog Save u parohiju odnosno eparhiju srpsku u Crnoj Gori. Ne znam odakle je stigla. To je neka vrsta štafete Srpske pravoslavne crkve. Mi ćemo to ispoštovati ako dolazi iz Jerusalima, a ako dolazi sa bilo koje druge strane, onda je to štafeta za SPC. To Crnogorci ne mogu da prihvate", rekao je Mihailo nakon služenja vaskršnje liturgije.

Bonus video: