POMEN UBIJENIM NA ZIDANOM MOSTU

Na parastosu i Borut Pahor

"Očekujemo odgovara jući odnos i države Crne Gore"
50 pregleda 0 komentar(a)
Borut Pahor, Foto: BETAPHOTO
Borut Pahor, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 11.04.2015. 14:08h

Predsjednik Slovenije Borut Pahor najverovatnije će 13. juna prisustvovati parastosu pripadnicima Velikog zbjega iz Crne Gore, saopšteno je iz NVO “Otkrićemo istinu - Dušan Niklanović“.

U Kamniku je 1945, po naređenju vrha komunistčke vlasti, bez suđenja, ubijeno nekoliko hiljada četnika i stanovnika Crne Gore koji su se povlačili sa njima. Kako je saopšteno, ove godine parastos u Sloveniji će služiti mitropolit SPC Amfilohije.

"Posebnu čast za naše udruženje predstavlja činjenica da će događaju u Kamniku, po najavama naših prijatelja iz Slovenije prisustvovati i predsjednik ove države, pa očekujemo da će se shodno tome odnijeti i država Crna Gora ,” navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Vlado Niklanović.

Istog dana biće osvećeno i spomen-obilježje postradalim pripadnicima Velikog zbjega iz Crne Gore, koji su nakon predaje komunističkim jedinicama pobijeni.

"Podizanjem ovog spomen- obilježja zaokružuje se rad NVO "Otkrićemo istinu-Dušan Niklanović", koji je počeo 2005. organizacijom i održavanjem parastosa postradalim mučenicima slovenačke golgote u Kamniku. Nastavilo se 2009. publikacijom "Pucaj rat je završen", koja sadrži brojnu dokumentaciju, svjedočanstva, kao i preko 5000 imena postradalih žrtava”, navodi se.

Udruženje je oktobra 2010. u Majevcu u Republici Srpskoj, kako su naveli, izgradilo spomen kosturnicu u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci ranjenika i bolesnika, koji su 7-8. marta 1945. pobijeni na putu ka Sloveniji ,” piše u saopštenju.

Preporučujemo za Vas