Krivokapić: Ovo što radi Vlada je staljinizam

"Takvo zahvatanje u privatno vlasništvo nije čak postojalo ni u socijalističkoj Jugoslaviji poslije rata, kazao je Krivokapić
68 pregleda 115 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 10.04.2015. 17:38h

Vladin Predlog pakona o eksproprijaciji je bez presedana i takav model zahvatanja u privatno vlasništvo primjenjivan je u staljinizmu, poručio je šef Skupštine i Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

Vlada je predložila izmjene Zakona o eksproprijaciji prema kojima bi se mogla oduzimati privatna imovina ukoliko se procijeni da je to državni interes i doprinosi smanjenju javnog duga.

"Predlog Zakona o eksproprijaciji je bez presedana. Takvo zahvatanje u privatno vlasništvo nije čak postojalo ni u socijalističkoj Jugoslaviji poslije rata. Postojao je mehanizam konfiskacije kod državnih neprijatelja, a mehanizam eskproprijacije nije nikada bio takav. U staljinizmu taj model je bio primjenjivan", rekao je Krivokapić na sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) na pitanje evroposlanice Đentili o Predlogu zakona o eksproprijaciji

"Ne postoji pravni presedan da neko kao javni interes definiše smanjenje državnog duga, jer to bi značilo da se država zaduživala protiv javnog interesa, to bi značilo da je javni dug antidržavni čin", dodao je on.

On je dodao da je to bez pravnog presedana na evropskom tlu.

"Hipotetički, mogu da vam uzmu kuću, ako se nekome svidi ko utvrđuje javni interes, da vam isplate tu kuću, a da vi živite kao podstanar".

Iz SDP-a se ranije niko nije izjašnjavao o spornom predlogu zakona. Delegacija EU u Crnoj Gori upozorila je Vladu da mora poštovati međunarodne obaveze, kao i one iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, te da uzme obzir relevantnu praksu Suda u Strazburu.

Na jučerašnjoj sjednici u Budvi usvojena je Deklaracija POSP-a kojom se pozdravlja otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU, ali i naglašava "da politička volja ostaje najvažnija za ostvarivanje i održavanje suštinskog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno korupcije na visokom nivou, koji je pokazatelj nezavisnosti, efikasnosti i profesionalnosti pravosudnog sistema".

Bonus video: