Vujanović: Ne idem u Moskvu, jer ćemo u Crnoj Gori isto slaviti

"Crna Gora u kontinuitetu i dosledno iskazuje visoko poštovanje za grandiozan doprinos Sovjetskog Saveza, a time i Ruske Federacije, u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu"
75 pregleda 254 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2015. 12:41h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović indirektno je potvrdio navode ruskog ambasadora Andreja Nesterenka da je prvo prihvatio poziv da prisustvuje Paradi u Moskvi povodom Dana pobjede nad fašizmom 9. maja.

U saopštenju iz Vujanovićevog kabineta navodi se da ne bi bilo prirodno da predsjednik Crne Gore ignoriše proslavu u svojoj zemlji, a da prisustvuje paradi u Moskvi, nakon što je Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore predložio da se 70. godišnjica pobjede nad fašizmom obilježi u Crnoj Gori.

"Trinaestojulski ustanak Crne Gore u okupiranoj Evropi 1941. je za ponos svih građana Crne Gore. On je zapalio baklju slobode u tami fašizmom pokorene Evrope. Neposustalom borbom svih ratnih godina, podnoseći ogromne žrtve, Crna Gora je izborila svoju slobodu i dala u odnosu na svoju veličinu veličanstven doprinos pobjedi nad fašizmom, na strani saveznika koji su donijeli slobodu Evropi", navodi se u saopštenju iu kabineta Vujanovića.

Dodaje se da je Crna Gora u kontinuitetu i dosledno iskazuje visoko poštovanje za grandiozan doprinos Sovjetskog Saveza, a time i Ruske Federacije, u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, kao i da veličina ljudske žrtve, koja će biti zapamćena u istoriji čovječanstva, obavezuje na vječno pamćenje i poštovanje.

"Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, polazeći od važnosti i vrijednosti obelježavanja 70-to godišnjice pobjede nad fašizmom, predložio je da se ovaj veliki jubilej obilježi u Crnoj Gori. Ovaj predlog Predsjedniku države podržala je Vlada Crne Gore i formirala Koordinacioni odbor na čelu sa Predsjednikom Crne Gore", piše u saopštenju.

Bonus video: