Dods: Crna Gora promoter evropskih vrijednosti

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, ocjenjujući da je Crna Gora na dobrom evropskom i evroatlantskom kolosijeku
81 pregleda 10 komentar(a)
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.04.2015. 14:53h

Evropska unija (EU) cijeni ulogu Crne Gore u promovisanju evropskih vrijednosti i doprinosu stabilnosti regiona, kazala je kopredsjedavajuća Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Aneliz Dods.

Ona danas boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori, tokom koje je razgovarala sa premijerom Milom Đukanovićem.

Dods je, kako je saopšteno iz Vlade, sa kolegama - evropskim parlamentarcima pozdravila napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU.

"Đukanović je iskazao zahvalnost za podršku koju Evropski parlament pruža Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU i pozdravio politiku otvorenih vrata za države zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju.

Premijer je ocijenio da je takvo opredjeljenje od krucijalnog značaja, ne samo za ekonomski razvoj i stabilnost Balkana, nego i za cijeli evropski prostor.

"Integracije imaju ključni značaj za ekonomski razvoj regiona, ali i stabilnost zapadnog Balkana i evropskog prostora u cjelini", kazao je Đukanović.

On je ukazao na dobru dinamiku procesa pregovora i stabilan napredak u sprovođenju ukupnih društvenih reformi.

"U tom kontekstu je naglasio važnost ekonomskog razvoja Crne Gore i regiona, kao temelja ukupnog daljeg napretka društva", dodaje se u saopštenju.

Đukanović i predstavnici Parlamentarnog odbora saglasili su se, kako se navodi, u ocjeni da je ostvaren napredak u oblasti vladavine prava i ukazali na potrebu daljeg unapređenja te oblasti, značajne za demokratske procese u crnogorskom društvu.

"Takođe, u razgovorima je bilo riječi i o podršci unapređenju obrazovnog procesa, posebno kroz mobilnost mladih u regionu i zemljama EU", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, ocjenjujući da je Crna Gora na dobrom evropskom i evroatlantskom kolosijeku.

Bonus video: