Đukanović: U EU politici konfuzija, ali Crna Gora želi evropeizaciju društva

"Bilo Unije ili ne, bilo nas u Uniji ili ne, mi želimo evropeizaciju crnogorskog društva, da ono danas ili sjutra živi na standardima koji predstavljaju sistem vrijednosti savremene evopske civilizacije"
111 pregleda 9 komentar(a)
Milo Đukanović, Milano, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović, Milano, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 09.10.2018. 13:40h

Crna Gora nepokolebljivo ide putem svoje evropeizacije, iako je svjesna da u evropskoj politici postoji konfuzija, posebno kada je u pitanju politika proširenja, kazao je predsjednik države, Milo Đukanović.

On je naglasio da je Crna Gora u prethodnih 12 godina, od obnove nezavisnosti, pokazala da je imala veoma jasnu viziju i dovoljan kapacitet da je realizuje.

Đukanović je u Milanu, na skupu pod nazivom Poslovati sa Crnom Gorom, rekao da je naša država pokazala odlučnost da ide putem evropskog razvoja.

"Sve što se dogodilo u ovih 12 godina potvrda je jasne vizije i sposobnosti da napravimo prekretnički iskorak i pokušamo da motivišemo druge u regionu da prekinemo praksu viševjekovnog lutanja po van evropskim bespućima i krenemo putem ka našoj prirodnoj evropskoj luci", kazao je Đukanović.

Crna Gora je, kako je naveo, napravila prvi korak, postigla cilj koji je sebi postavila i danas više nema dileme da država nezaustavljivo stremi evropskom sistemu vrijednosti.

„To ne zavisi samo nas nego i naših partnera na tom putu - Evropske unije (EU). Svjesni smo da je danas poprilična konfuzija u evropskoj politici, posebno kada je u pitanju nastavak politike proširenja", rekao je crnogorski predsjednik.

Bez obzira na to, dodaje Đukanović, Crna Gora nepokolebljivo ide tim putem.

„Bilo Unije ili ne, bilo nas u Uniji ili ne, mi želimo evropeizaciju crnogorskog društva, da ono danas ili sjutra živi na standardima koji predstavljaju sistem vrijednosti savremene evopske civilizacije“, kazao je Đukanović.

Jasno je, kaže on, da region u cjelini nije tokom svoje istorije baštinio te vrijednosti i zato je ovaj proces zahtjevniji.

“Imamo jasno liderstvo kada je u pitanju državna politika. Mi želimo Crnu Goru zasnovanu na tržišnoj ekonomiji, demokratiji, vladavini prava. Biće nam drago ukoliko Evropa sačuva svoju viziju“, poručio je Đukanović.

Kako je istakao, nema i ne bi smjelo da bude dileme ni za zemlje Balkana, niti Evrope.

„Balkan je propustio toliko šansi u prošlosti da je potrošio svoje. I dok neki drugi regioni Evrope mogu razmišljati da li treba da budu dio savremene evropske integracije, kada je Balkan u pitnanju ne može biti dileme“, naglasio je Đukanović.

On je kazao da je integracija Balkana drugo ime za njegovu stabilnost.

„Bez toga nema stabilnosti, a samim tim demorkatskog i ekonomskog prosperiteta regiona”, ocijenio je Đukanović.

Kao drugi razlog zbog kojeg smatra da je to najbolja opcija, Đukanović je naveo da procesi koji se odgađaju na globalnoj sceni upućuju na ozbiljnu upitanost da li će Evropa biti u stanju da bude globalno konkurenta ukoliko ne bude ujedinjenja.

Prema njegovim riječima, ujedinjena Evropa garantovaće stabilnost cijelog evropskog kontineta i bolje korišćenje svih resursa.

"Samo tako će Evropa sačuvati performanse konkurentnosti na globalnoj sceni i na dugi rok", rekao je Đukanović i ponovio da Crna Gora nepokolebljivo ide dalje putem svoje evropeizacije.

Bonus video: