Noam Čomski osudio hapšenje Marka Milačića

Pokret za neutralnost Crne Gore je, ističe se, ranije pozvao Čomskog da bude član Međunarodnog savjetodavnog odbora Pokreta, ali je on to odbio, kako je rekao, “jedino zbog toga što ne bi mogao pretjerano doprinositi imajući u vidu obaveze“
116 pregleda 89 komentar(a)
Noam Čomski, Foto: Shutterstock
Noam Čomski, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2015. 08:15h

Čuveni američki profesor Noam Čomski osudio je hapšenje novinara i izvršnog direktora Pokreta za neutralnost Crne Gore Marka Milačića tokom nedavne proslave rođendana NATO saveza u Podgorice, navodi se u saopštenju Pokreta.

Čomski je poručio kako se iza hapšenja Milačića krije namjera o potkopavanju misije Pokreta za neutralnost Crne Gore.

“Protestujem protiv hapšenja i pritvaranja Marka Milačića, koje se može razumjeti jedino kao pokušaj da se potkopaju aktivnosti 'Pokreta za neutralnost Crne Gore', koje zaslužuju poštovanje i vrlo ozbiljno razmatranje, a ne šikanu od strane vlade”, napisao je američki naučnik u mejlu.

Podrška Čomskog je, kako ističu iz Pokreta, istorijski događaj za Poket, njegovu misiju i promovisanje ideje neutralnosti u Crnoj Gori.

“Svakome ko je makar i letimično čitao Čomskog, da i ne govorim o onima koji su ga detaljno proučavali, mora – bez i malo pretjerivanja - biti jasno da je ovo velika stvar, intelektualna bomba koja nas u Pokretu čini ponosnim. Riječi hvale i poštovanja koje dolaze od čovjeka, nesumnjivog intelektualnog kredibiliteta, koji je cijenjen svuda u svijetu, samo govore da je naša ideja prava,” ističe se u saopštenju, u kojem se dodaje da “u svijetlu ove izjave smiješno zvuče svakodnevni jeftini provincijski trikovi i manipulacije domaćih NATO promotera poput premijera Mila Đukanovića i Veska Garčevića”.

U saopštenju se dalje navodi da su oni počeli i fizički da uklanjaju neistomišljenike, “kako im ne bi predstavljali smetnju, dok su im, istovremeno, usta puna demokratije i 'zapadnih vrijednosti'.”

“Upravo je Čomski istinski predstavnik i ovaploćene pravih Zapadnih vrijednosti, dok NATO sa njegovim lokalnim pionima u Crnoj Gori predstavlja uništenje istih tih vrijednosti. Dok se oni mogu pohvaliti Dahlanom i Šinavatrom i sličnim belosvjetskim krimosima, mi smo srećni što govorimo o Čomskom, Parentiju, Estulinu…”

Pokret za neutralnost Crne Gore je, ističe se, ranije pozvao Čomskog da bude član Međunarodnog savjetodavnog odbora Pokreta, ali je on to odbio, kako je rekao, “jedino zbog toga što ne bi mogao pretjerano doprinositi imajući u vidu obaveze“.

Hapšenje Milačića osudio je i Međunarodni savjetodavni odbor Pokreta u zajedničkom saopštenju koje potpisuje čuveni američki ljevičar i naučnik Majkl Parenti, globalno poznati autor knjige o grupi Bilderberg, Daniel Estulin, kao i profesor sa univerziteta u Madridu Andres Barera Gonzales.

Hapšenje je osudila i aktivističko – politička organizacija iz Hrvatske Živi Zid čiji je lider Ivan Vilibor Sinčić u svojstvu predsjedničkog kandidata učestvovao na nedavnim izborima u Hrvatskoj.

“Moramo upozoriti naše sunarodnjake na isti scenarij koji se odvijao i u našoj zemlji prije nego su nas gurnuli u NATO i EU, kada je vlast medijski cenzurirala sve one koji su pokušali ukazati da nas tamo ne čeka med i mlijeko već još veće siromaštvo, nejednakost i gubitak svega pa čak i doma”. poručili su iz Živog zida.

Podrška Pokretu za neutralnost stigla je i iz Sarajeva od strane umjetnika Damira Nikšića, dok se mladi reditelj iz Srbije Boris Malagurski, koji će 26. aprila u Delta sitiju s početkom u 21.00h imati premijeru dokumentarnog filma “Težina lanaca 2”, oglasio putem Facebook-a:

“Toliko o slobodi govora u Crnoj Gori pod kontrolom 'velikog demokrate' Mila Đukanovića. Đukanoviću, uhapsi i mene čim sletim u Podgoricu 26. aprila!”

Bonus video: