EU ragovala na Raminu izjavu, Vučić: Brisel stidljivo o Rami

"Krajnje je vrijeme da se prestane sa prekrajanjem granica na Balkanu. Zato sam reagovao i rekao da je zaista krajnje vrijeme da se prestane sa prekrajanjem granica, da se prestane sa nečim što će da ugrozi i stabilnost i mir na Balkanu. Dobro je, iako je to stidljivo EU uradila, da su na bilo koji način reagovali", rekao je Vučić
0 komentar(a)
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Ažurirano: 08.04.2015. 12:26h

Evropska unija (EU) je reagovala na izjave Edija Rame, navodeći da su neprihvatljive provokacije pošto zemlje Zapadnog Balkana napreduju svaka svojim tempom u EU integraciji.

To je prenijela Maja Kocijančič, portparolka visokih zvaničnika Evropske komisije Federike Mogerini i Johanesa Hana, uz navode da napredak ka EU uključuje regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusjedske odnose.

Ona je time dala zvaničnu ocjenu EU jučerašnjeg "upozorenja Evropskoj uniji" albanskog premijera Rame da će Albanija i Kosovo "biti prinuđeni da se ujedine" ako EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

"Pošto smo provjerili šta je premijer Rama rekao u intervjuu, podvlačimo da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni. Svi partneri u regionu su svojstveno sami potvrdili opredjeljenje za taj cilj i riješenost da ispune nužna mjerila, uz puno poštovanje načela i standarda EU", navodi se u saopštenju.

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenijela Maja Kocijančič, "ukazala na to da oni (partneri u regionu) napreduju, svako svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak".

"Pomenuta opredjeljenja takođe uključuju regionalnu saradnju, pomirenje i dobre susjedske odnose; sve provokativne izjave su u tom okviru neprihvatljive", predočeno je u reagovanju EU na izjavu Rame.

Vučić: EU stidljivo o Rami

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dobro što je EU reagovala na izjavu premijera Albanije Edija Rama, iako je to, kako je naveo, EU "stidljivo uradila".

Premijer je naveo da će Srbija nastaviti miroljubivu politiku, ali da ne može da na stotine izjava takvog sadržaja ćuti.

"Krajnje je vrijeme da se prestane sa prekrajanjem granica na Balkanu. Zato sam reagovao i rekao da je zaista krajnje vrijeme da se prestane sa prekrajanjem granica, da se prestane sa nečim što će da ugrozi i stabilnost i mir na Balkanu. Dobro je, iako je to stidljivo EU uradila, da su na bilo koji način reagovali", rekao je Vučić.

On je naveo da ne treba smetnuti sa uma da je i on imao pitanje šta bi bilo da je neko nacrtao na kući njegovog oca mapu velike Srbije ili nešto slično i šta bi u tom slučaju radili njemu, Srbiji...

"Ćutali ste kao zaliveni, ni riječ niste rekli kada se to desilo u Albaniji i rekli su - pa, u pravu ste" naveo je premijer.

Kako je rekao, na takvu vrstu dvostrukih standarda ili drugačijeg odnosa onda gledate da reagujete mirno, strpljivo i trpeljivo i dodao da je dobro da smo dočekali pa makar i stidljivu reakciju EU po tom pitanju.

"Mi ćemo i dalje tražiti dobre odnose sa Albanijom i insistiraćemo na tome, ali ćemo im u svakom trenutku jasno staviti do znanja šta je to što može, a šta je to što ne može da prođe na Balkanu" naglasio je Vučić.

Rama je u izjavi sa šefom diplomatije Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televiziji Klan Kosova, takođe rekao da se "dvije zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji".

Tači je rekao da Ramine riječi nijesu prijetnja Evropskoj uniji, već da je riječ o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU, a iznio je i tvrdnju da je Kosovo već ispunilo sve obaveze za ukidanje EU viza.

Geopolitički analitičar Blagoje Grahovac kazao je "Vijestima" da su ovakve izjave "uznemirujuće za region i sigurno su proizvod dugogodišnjih promišljanja u pojedinim albanskim krugovima, a sve to može uticati na Crnu Goru, jer gdje god nema političke iskrenosti, tu su uvijek potencijalno odnosi koji narušavaju dobrosusjedske odnose".

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio da se "Kosovo i Albanija, kako je Rama govorio, na klasičan način nikada neće ujediniti", naglasivši da albanski vođi "treba da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu".

Bonus video: