Sekulović: Demokrate htjele da njihov tekst bude nešto što je "od a do š" predmet rada

Sekulović je ocijenio da je sastanak Kolegijuma, na kome je razgovarano o načinu rada radnog tijela za reformu izbornog zakonodavstva djelimično uspio
125 pregleda 6 komentar(a)
Sergej Sekulović, Foto: Boris Pejović
Sergej Sekulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.09.2018. 12:16h

Političke partije koje budu učestvovale u radnom tijelu koje će se baviti reformom izbornog zakonodavstva, treba da pokažu što je moguće veću fleksibilnost i spremnost za postizanje kompromisa, smatra pravnik Sergej Sekulović.

On je ocijenio da bi bilo dobro da u tom procesu učestvuju sve političke partije, ali da je legitimna odluka Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA da ne učestvuju u radu radne grupe.

„U širem kontekstu, mislim da bi bilo dobro da u jednom ovakvom procesu učestvuju svi, a svaki proces ovog tipa zahtijeva što je moguće veću fleksibilnost i spremnost na donošenje kompromisa, jer bez toga nema krajnjeg epiloga“, rekao je Sekulović agenciji MINA.

On je ocijenio da je sastanak Kolegijuma, na kome je razgovarano o načinu rada radnog tijela za reformu izbornog zakonodavstva djelimično uspio.

Sekulović je rekao da, kada se uzme u obzir činjenica da su sastanku prisustvovali predstavnici vlasti i jedan dio opozicionih struktura, on ne može biti okarakterisan kao promašaj.

Prema njegovim riječima, radni tekst postoji, na stolu je, o njemu će se debatovati i donositi političke odluke.

„Dakle, uspjeh je polovičan, ali ovo je samo prvi korak, početna inicijativa. U svakom slučaju, dobro je što se ona desila, međutim, ostaje otvoreno pitanje kakva će biti budućnost čitave radne grupe, odnosno reformskog zahvata vezanog za izborno zakonodavstvo“, naveo je Sekulović.

Govoreći o međusobnim optužbama Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratske Crne Gore, Sekulović je rekao da je to kontinuitet i da su Demokrate htjele da imaju ekskluzivu u smislu inicijativnosti i da njihov radni tekst bude nešto što je „od a do š“ predmet rada te radne grupe.

„Sa druge strane, DPS ima svoje političke interese, to jest da tu inicijativu minimizira, odnosno da preuzme kontrolu nad čitavim procesom i uključi što širi krug aktera na ravnopravnoj osnovi i da tako umanji uticaj Demokrata na proces. To je legitimna politička borba“, ocijenio je Sekulović.

Bonus video: