Mugoša naknadu primao nekoliko mjeseci

U oktobru 2014. tražio je da mu se omogući ostvarivanje prava u skladu sa Zakonom o zaradama državnih i javnih funkcionera
113 pregleda 16 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.04.2015. 06:00h

Članovi Odbora za izbor i imenovanja Glavnog grada donijeli su rješenje o zaključenju radne knjižice bivšem gradonačelniku Miomiru Mugoši i prekidu isplate nadoknade koju prima godinu dana po prestanku funkcije.

Mugoša je to zatražio od Glavnog grada zbog prelaska na dužnost ambasadora Crne Gore u Sloveniji. Uzdržani su bili Aleksandar Sekulić (DF) i Branka Bošnjak (DF).

Mugoši je 24. juna na konstitutivnoj sjednici Skupštine prestao mandat, a u oktobru 2014. tražio je da mu se omogući ostvarivanje prava u skladu sa članom 10 Zakona o zaradama državnih i javnih funkcionera koji se primjenjuje i na lokalne funkcionere. Prema podacima Komisije za sprečavanje sukoba interesa on je u junu prošle godine imao platu od 1.412 eura.

Sekulić je ocijenio da Mugoši nakon odlaska sa funkcije gradonačelnika, nije palo na pamet da reaktivira radni odnos u mirovanju u Kliničkom centru, već je tražio da mu se godinu dana uplaćuje naknada po prestanku obavljanja funkcije. Po tom osnovu je, kako je kazao, primio oko 13.000 eura.

“To su, u suštini, mnogo veća i lagodnija primanja, nego posao ljekara, za koji se školovao. Uspio je da isposluje ovo marginalizovano mjesto rezidentnog ambasadora u Sloveniji. Time je udovostručio, ako ne više, primanja...”, kazao je Sekulić.

On je ocijenio da će “ako bude prava i pravne države, jedini budžetski izdatak koji će mu građani plaćati biti tri obroka i krevet u Spužu”. Bivši odbornik SNP-a Mitar Vuković je predložio da se 10 odsto od novca koji gradu ostaje zbog prekida isplate Mugoši, preusmjeri za poboljšanje statusa matičara.

Tokom rasprave o predlogu za razrješenje izvršnog direktora ”Čistoće” Borislava Đuranovića, Bošnjak je kazala da se nije mogao raspisati konkurs za imenovanje novog direktora dok se stari ne razriješi.

Takva odluka, kako je navela, može lako pasti na Upravnom sudu.

“Nedopustivo je da odluka ne sadrži razloge razrješenja. To govori o neozbiljnosti odbora direktora “Čistoće”... da imate odgovorne ljude tamo, oni bi isto tako odgovorno napisali obrazloženje”, kazala je Bošnjak.

Sekretar Skupštine Veselin Vukčević je saglasan da je prvo trebalo razriješiti direktora, istakavši da su, ipak, ispunjene formalne pretpostavke da odbor odlučuje o dostavljenim materijalima.

Na sljedećoj sjednici o predlogu da Popović bude direktorica

Odbor je za sljedeću sjednicu ostavio predlog za imenovanje izvršnog direktora ”Čistoće”, za koje je predložena Daca Popović, koja je od 2007. godine bila na brojnim funkcijama u tom preduzeću.

Odbor je konstatovao ostavku Selme Đečević na funkciju člana savjeta “Muzeja i galerija”.

Đečevićevu bi trebalo da zamijeni Jasna Durović. Bošnjak je ocijenila da Durovićeva, koja studira i to političke nauke, nije stručnjak iz oblasti kulture i nema adekvatno iskustvo da bi bila član savjeta.

Bonus video: