Abazović predlaže: Za vođenje evidencije prekidati glasanje

"Ako nema kaznene odredbe, kao što je prekidanje i ponavljanje glasanja, džabe se notiraju neregularnosti na biračkom mjestu", rekao je Abazović
70 pregleda 4 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Zoran Đurić
Dritan Abazović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.04.2015. 14:22h

Nezavisni poslanik Dritan Abazović predložio je da se birački odbori raspuštaju i na biračkom mjestu ponavlja glasanje ukoliko se utvrdi da na tom mjestu neko vodi bilo kakvu evidenciju o glasanju kao što je bio slučaj na ranijim izborima kada su aktivisti DPS-a vodili evidenciju ko je izašao da glasa.

Abazović je predložio izmjene Zakon o izboru odbornika i poslanika kojima bi se glasanje prekidalo ukoliko se glasno prozove birač, koristi mobilni telefon na biračkom mjestu, ili se na adekvatan način ne obezbijedi privatnost prilikom glasanja.

On predlaže i da se glasanje prekine ukoliko lice koje nije u biračkom spisku glasa i ukoliko lice koje nije dio biračkog odbora ili posmatrač radi bilo šta povezano sa izbornim procesom.

"Ako nema kaznene odredbe, kao što je prekidanje i ponavljanje glasanja, džabe se notiraju neregularnosti na biračkom mjestu", rekao je Abazović.

Zbog birališta i kol centar

MUP će nakon zaključivanja biračkog spiska formirati kol centar, gdje će građani besplatnim pozivom moći da se informišu o izborima i biračkom mjestu.

Odbor za politički sistem predložio je to juče, a MUP prihvatio.

Predstavnica MUP-a Zora Čizmić kazala je da bi eventualni problem bio što bi zaposleni u kol centru imali lične podatke birača, ali da će MUP naglasiti da je njihova zloupotreba kažnjiva.

Bonus video: