Ašanin: Mojkovac je sve bliže tome da postane mjesna zajednica

Po njegovim riječima seoske škole se zatvaraju, a u gradskom području upis prvaka zabrinjavajuće opada
99 pregleda 3 komentar(a)
Ivan Ašanin, URA Mojkovac, Foto: Građanski pokret URA
Ivan Ašanin, URA Mojkovac, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 07.04.2015. 13:35h

Mojkovac je sve bliže tome da postane mjesna zajednica zbog nedostatka koncepcije razvoja, a kada se i dobije nešto malo novca s vrha, usmjeri se na projekte koji ne doprinose razvoju ovog grada, istakao je Ivan Ašanin, koordinator Građanskog pokreta URA za Mojkovac.

"Na primjer, gradi se zgrada Opštine za opštinsku administraciju , što bi bilo opravdano kada bi Mojkovac imao 30.000 -50.000 stanovnika; u ovom slučaju ovo se može posmatrati kao promašeno ulaganje. No, ovaj slučaj nije usamljen, pa se u takve projekte u poslednjih par godina uložilo 2-3 miliona. Da je novac ulagan drugačije, te da je postojao adekvatan plan razvoja, moglo se otvoriti najmanje 100 radnih mjesta. To bi značilo ostajanje 100 porodica, koje ne bi bile prinuđene da napuste Mojkovac zarad egzistencije", kazao je Ašanin.

On je dodao da su brojke koje ukazuju na iseljavanje iz Mojkovca poražavajuće, a da je stvarno stanje još gore, jer mnogi od njih zadrže prebivalište.

"Prema poslednjem popisu u Mojkovcu živi oko 8.500 stanovnika. U periodu između dva popisa, koji se sprovodi svakih 10 godina, Mojkovac je napustilo nešto manje od 3.500 stanovnika. Poslednjih godina Mojkovac prema podacima napusti oko 200 stanovnika godišnje, no rezultati popisa govore da je onih koji se iz ovog grada iseljavaju gotovo duplo više", rekao je Ašanin.

Po njegovim riječima seoske škole se zatvaraju, a u gradskom području upis prvaka zabrinjavajuće opada.

"U poslednjih 10 godina više je nego prepolovljen. U Mojkovcu su ove godine jedva upisana dva odjeljenja prvaka. Koliko su ovi podaci alarmantni pokazuje činjenica da se 80-ih godina prošlog vijeka samo u Lepencu i Prošćenju upisivalo po dva odjeljenja prvaka, plus još jedno u područnim odjeljenjima", kazao je Ašanin.

On smatra da su razlozi iseljavanja dominanto ekonomske prirode.

"Privredna djelatnost u Mojkovcu je poodavno zamrla - do 90-ih godina prošlog vijeka u Mojkovcu je radilo preko 3.000 ljudi u privredi, dok je sada to svedeno na 10 odsto. Ostaje otvoreno pitanje jesu li Mojkovčani umorni od priče lokalnih i državnih funkcionera po otvaranju novih radnih mjesta, koja traje koliko predizborna kampanja, pa onda, do novog izbornog ciklusa tišina, ona mojkovačka, dok mu stanovnici odlaze", zaključio je Ašanin.

Bonus video: