Vujanović neće ići na paradu u Moskvi

Vujanović je predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje ovog jubileja i predstavnik SUBNOR-a
53 pregleda 241 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.04.2015. 16:33h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović neće prisustvovati obilježavanju 70. godišnjice pobjede nad fašizmom 9. maja u Moskvi, jer će, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, tog dana biti jedan od govornika na manifestaciji u Podgorici koja će imati isti povod.

Vujanović je predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje ovog jubileja i predstavnik SUBNOR-a.

Organizacija manifefstacije u Podgorici povjerena je Vladi Crne Gore, Glavnom gradu Podgorica, Savezu udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno je rekao da je 26 stranih zvaničnika prihvatilo poziv da prisustvuju paradi, navodeći da se očekuju lideri Grčke, Kipra, Islanda, Norveške, Slovačke, Češke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, ali i Crne Gore.

Da 9. maja neće biti na Crvenom trgu već su najavili predsjednici SAD i Francuske Barak Obama i Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, dok će njemačka kancelarka Angela Merkel dan kasnije položiti vijenac na Spomenik neznanom vojniku u Moskvi.

Zogović: Izrugivanje žrtvama

Portparol Demokratske narodne partije (DNP) Milun Zogović ocjenio je da je Vujanovićeva odluka da ne putuje u Moskvu izrugavanje sjenima žrtava i heroja koji su u antifašističkoj borbi položili život za slobodu.

On smatra da je predsjednik države kao vrhovni komadant crnogorske vojske, trebao da predloži da crnogorski vojnici aktivno učestvuju na paradi u Moskvi.

"Đukanovićevoj političkoj ikebani nije smetalo da bude u društvu Tačija i Rame i da im apaludira iz drugog reda, ali mu očigledno smeta da prisustvuje veličanstvenoj paradi na Crvenom trgu kojom će biti priređena u znak pobjede nad najvećim zlom u istoriji čovječanstava", tvrdi Zogović, navodeći da je Vujanović potpuno degradirao funkciju predsjednika države.

"On neće biti prisustan na proslavi velike pobjede, jer se tamo odaje počast onima koji su prezreli sramnu kapitulaciju i bez dvoumljenja odabrali herojsku borbu za slobodu. Filip Vujanović ne samo da nije predsjednik svih građana Crne Gore, on nije ni podpredsjednik partije kojoj pripada, a još manje vrhovni komadant u pitanju je čista zloupotreba matičnog broja u svrsi popunjavanje protokolarnih praznina", kazao je on.

Bonus video: