Evropski parlament: Vlada da spriječi korupciju u građevinarstvu

U predlogu deklaracije se naglašava važnost jasnog odvajanja države i partija i poziva na istragu korupcije na visokom novu
15 komentar(a)
Zavala, Foto: Vesko Belojević
Zavala, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.04.2015. 09:48h

Evropski parlament pozvao je Vladu da uspostavi snažne mehanizame za sprečavanje uništavanja životne sredine i korupcije u građevinskom i sektoru prostornog planiranja. U predlogu Deklaracije Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), o kojoj će poslanici raspravljati naredna dva dana, zahtjevaju se i istrage i presude u slučajevima korupcije na visokom nivou.

“Pozivamo na dugoročno planiranje u vezi sa turizmom u priobalnim područjima i na uspostavljanje snažnih mehanizama za sprečavanje uništavanja životne sredine i korupcije u sektoru prostornog planiranja, kao i u građevinskom sektoru”, navodi se u predlogu deklaracije.

Crnogorski i evropski parlamentarci će o deklaraciji raspravljati na zajedničkoj sjednici u Budvi, kojom će predsjedavati predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i šefica Delegacije EP za odnose sa Crnom Gorom Aneliz Dods.

U predlogu deklaracije pozivaju se nadležni da ojačaju kapacitete tužilaštva, sudstva i policije za sprovođenje zakona kao i da obezbijede čvrste rezultate istraga i presuda u slučajevima korupcije na svim nivoima, uključujući i korupciju na visokom nivou. Pozdravlja se donošenje zakona o sprečavanju korupcije, zakona o lobiranju, upravnom postupku i javnim nabavkama i izmjene zakona o sprečavanju sukoba interesa, pozivajući na njihovo efikasno sprovođenje. Pozivaju se vlasti da efikasno sprovode preporuke OEBS/ODIHR-a, Venecijanske komisije i GRECO-a o izbornim pravilima.

“Primjećujemo da su lokalni izbori bili narušeni navodima o izbornim nepravilnostima. Naglašavamo potrebu sprovođenja adekvatne istrage o njima i, po potrebi, procesuiranja od strane nadležnih organa”

U predlogu deklaracije se naglašava važnost jasnog odvajanja države i partija i pozdravlja donošenje zakona o finansiranju partija. Od političkih partija traže se konkretni rezultati u sprovođenju tog zakona radi smanjenja mogućnosti zloupotrebe javnih sredstava.

“Izražavamo žaljenje zbog činjenice da su važni djelovi relevantnog zakonodavstva usvojeni bez međupartijskog konsenzusa i pozivamo sve parlamentarne partije da održe konstruktivan politički dijalog”.

Nema napretka u slobodi medija, izgradite nezavisni javni servis

Ističući da je sloboda izražavanja jedna od osnovnih vrijednosti EU, u deklaraciji se izražava zabrinutost zbog izostanka napretka u oblasti slobode medija.

O tome, kako se navodi, svjedoči nepromijenjena pozicija Crne Gore na svjetskoj rang listi po slobodi medija za 2015. Ukazuje se i na slabe profesionalne i etičke standarde među zaposlenima u medijima.

“Duboko žalimo zbog nastavka incidenata usmjerenih protiv novinara i imovine u vlasništvu medijskih kuća. Smatramo da je za produbljivanje demokratskih standarda neophodno da Crna Gora ima nezavisni javni servis sa uređivačkom nezavisnošću”.

Bonus video: