Živković: Neka su oni članovi DPS, morali su kao direktori da prisustvuju sjednici

Vladan Folić (DF) je dodao da je Opšta bolnica "ekspozitura zapošljavanja članova DPS"
181 pregleda 0 komentar(a)
Sjednica SO Berane, Foto: Tufik Softić
Sjednica SO Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 06.04.2015. 14:47h

Nastavak osme sjednice lokanog parlemnta u Beranama protekao je u znaku odsustva odbornika opozicione DPS, koji su prošle sedmice najavili da se neće varćati zbog toga što je "parlament postao cirkus u vlasništvu predsjednika Gorana Kikovića".

Zbog toga je izostala i rasprava o stanju u oblastima sekundarne i primarne zdravstvene zaštite, za koje je informacije trebalo da podnesu direktori Doma Zdravlja i Opšte bolnice.

Odbornik DF Radojica Živković je kazao da je to pravi razlog nedolaska odbornika DPS.

"Građani imaju pravo da znaju šta se radi u ovoj oblasti. Mi smo imali šta da kažemo, a menadžeri su trebali da nam pojasne kakvo je stanje u zdravstvu Beranama. Neka su oni članovi DPS, morali su kao direktori da prisustvuju sjednici. Oni ne smiju da dođu. Imaju konvenciju u partiji i imaju probleme ko će biti predsjednik", rekao je Živković.

Vladan Folić (DF) je dodao da je Opšta bolnica "ekspozitura zapošljavanja članova DPS".

"O tome je trabalo da ih pitamo, i to bi trebalo da prijavimo upravnoj inspekciji, kao što su oni prijavili Opštinu", kazao je Folić.

Predsjednik Skupštine Goran Kiković (DF) je pročitao poslovnik gdje se kaže da je obaveza državnih ustanova da podnose izvješaje o radu lokalnom parlementu, pa je dogovoreno da se Skupština opštine zbog nedolaska direktora obrati pismom Vladi, odnosno Ministartstvu zdravlja.

Prvi put nakon sedam godina u lokalnom parlamentu je raspravljano o radu mjesnih zajednica, za koje je konstatovano da su do sada radile bez transparentnosti.

Milosava Paunović (SNP) je to dokumentovala podatkom da je bivši predsjednik opštine nekoliko dana prije predaje vlasti u Beranama pojedinim mjesnim zajednicama u Petnjici prebacivao novac.

"Lokalni izbori u Beranama bili su završeni, a Petnjica je već bila opština. Bivši predsjednik opštine Berane prije nego predaje vlast prebacuje 23 hilajde eura mjesnim zajednicama u toj opštini. Iz drugih mjesnih zajednica Opštini stižu računi za naplatu radova koje je DPS izvodio. Ima osnova da se i organi pravosuđa pozabave dosadašnjim radom mjesnih zajendica", kazala je Paunović.

Boris Bućković (SNP) je rekao da su se tranferi novca prema mjesnim zajednicama u vrijeme vlasti DPS povećavali u vrijeme održavanja izbora, lokalnih ili državnih, a Vladan Folić (DF) da su mjesne zajednice ogledalo kako DPS vrši „samoizabiranje od mjesne zajednice do državnog vrha“.

Podnoseći izvještaj o stanju u uređenju prostora resorni sekretar Marko Lalević je rekao da je nova lokalna vlast uspjela da sačuva projekat izgradnje zgarde za raselje u vrijednosti tri i po miliona eura.

"Ta sredstva iz evropskih fondova mogla su da odu u neku drugu opštinu zato što nije bio usvojen prostorni plan. Kada smo preuzeli ovaj sekretarijat iz ministarstva su nam poslali spisak od pedeset obaveza koje DPS nije uradio. Sve smo to uspjeli u kratkom roku da ispravimo i opozicija je danas zanijemila. Vjerujte da ćemo ovakvim radom za godinu imati drugo urbanističko lice Berana", rekao je Lalević.

Do kraja sjednice usvojeno je još nekoliko informacija o radu javnih preduzeća, kao i planovima rada za narednu godinu.

Bonus video: